Függőségek
Függőségek Alapfogalmak (a függőséget kiváltó anyagokhoz,szerekhez kapcsolódnak) Drog – eredetileg a …
500 kalória napi mínusz, ugyanannyi étellel

Bizonyára sokan döntenek úgy, hogy hirtelen formába hozzák magukat, akár a strandszezonra vagy egy különleges alkalomra. Mivel a legtöbben gyorsan szeretnének látványos eredményt elérni ezért ilyenkor drasztikusan csökkentik a kalóriabevitelüket.

Általában ilyenkor az emberek a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy ezek a kampányszerű diéták hosszútávon nem hoznak eredményt, sőt további testsúlynövekedéssel is járhatnak.

Éppen ezért érdemes elgondolkodni, hogy ha türelemmel állunk hozzá a testsúlycsökkenéshez és inkább a mértékletességre és a kiegyensúlyozott, rendszeres étkezésre helyezzük a hangsúlyt, hosszútávon jobb eredményeket könyvelhetünk el.

Az már talán közismert, hogy 1 kg súlyfelesleg (zsír) kb 7700 kcal-nak felel meg. A táplálkozási szakemberek ajánlása, hogy heti 1/2 kg-nál ne legyen több a tervezett testsúlycsökkentés, ami azt jelenti, hogy hetente 3850 kcal-val, azaz naponta 550 kcal-val legyen kevesebb a javasolt energiabevitel. Ezáltal biztosítható az egészséges mértékű, fokozatos testsúlycsökkenés.

Hogyan lehet mindezt  megvalósítani?

Nem nagy ördöngösség, igaz, feltételez némi ismeretet az egészséges táplálkozásról.

Gondolunk itt a napi többszöri étkezésre, a zöldségek, gyümölcsök, és a teljes őrlésű pékáruk fogyasztására. Higgyék el kis változtatásokkal nagy tettekre vagyunk, lehetünk képesek! Egy példán keresztül bemutatjuk, hogyan is lehetséges ez.

Az illusztrációnak szánt napi menüben az elfogyasztható ételek mennyiségét nem módosítottuk, a kalóriacsökkentést egyrészt a helyes nyersanyag-válogatással, másrészt a zsírszegényebb konyhatechnológia alkalmazásával értük el (a táblázatban eltérő színnel jelöltük a változtatásokat). Ezért első lépésben szánjunk egy kicsivel több időt a bevásárlásra, tanulmányozzuk át a címkére írtakat és csak utána válasszunk – kalóriaszegényebb, egészségesebb élelmiszereket, amelyek energiatartalmát az elkészítés során lehetőleg ne növeljük tovább.


 

Forrás: egeszseg.hu