Szépen hangzik, mégis fáj: Tények a csókbetegségről
Szépen hangzik, mégis fáj: Tények a csókbetegségről Ezt az egzotikusnak tűnő, de mégsem annyira ritka …
Függőségek

Függőségek

Alapfogalmak (a függőséget kiváltó anyagokhoz,szerekhez kapcsolódnak)

Drog – eredetileg a gyógyszerészetben használt fogalom, gyógyszerként használt természetes eredetű anyagokat jelent. Az angol drug szóból ered. Napjaink értelmezése szerint drognak tekinthetők azok az anyagok, amelyek a szervezetbe kerülve hatnak a központi idegrendszerre, ezáltal megváltoztatva a személy hangulatát, gondolkodását, azt a módot, ahogyan a világot észleli. A köznyelvben – helytelenül – többnyire csak a kábítószerek esetén használják a drog kifejezést, ám a drogok közé nem csak az illegális szereket soroljuk. A nikotin, a koffein és az alkohol a társadalom által is elfogadott drogok.

Drogok fő jellemzői:

1. megváltoztatják az agy mûködését,

2. rendszeres fogyasztásuk

függôséghez vezet,

3. fogyasztásuk hosszú távon káros az egészségre.

Absztinencia: önmegtartóztatás: megrögzült szokástól, bizonyos élvezetektől, élvezeti szerektől (pl. alkohol, dohányzás, kábítószer) való önkéntes, ill. kényszerű tartózkodás.

Abúzus: valamilyen anyaggal való visszaélés, annak nem rendeltetésszerű használata, tehát azt jelenti, hogy egy anyagot, a jelen társadalmi és gyógyszerészeti normáktól eltérően használnak. A drog-abúzus valamilyen kémiai anyag, gyógyszer, kábítószer ilyen értelmű használatát jelöli.

Addikció: hozzászokás (függőség)

Dependencia: tágabb értelemben vett függőség. Olyan állapot, amelyben az egyén az általa megszokott élvezeti szer, kábítószer, gyógyszer vagy tevékenység nélkül élni már nem képes, azt nélkülözni nem tudja.

Pszichés (lelki) függőség: nagyfokú vágy, sóvárgás, belső késztetés valamilyen anyag iránt. A vágy kielégítésére az egyén minden eszközt felhasznál, ennek következtében értékrendje, erkölcsi élete, személyisége súlyosan torzul.

Fizikai (testi) függőség: akkor áll fenn, ha a test sejtjei már olyan mértékben hozzászoktak az anyaghoz, hogy csak annak jelenlétében képesek „normális” működésre. Az anyag elvonása esetén jellegzetes rosszullét, elvonási tünetek jelentkeznek.

Elvonási tünet: azok az élettani elváltozások, testi-lelki tünetek, amelyek akkor jelentkeznek, ha a szervezet nem kapja meg az adott anyagot.

A drogok csoportosítása:

A társadalom által elfogadott kábítószerek:

• Nikotin – stimuláns drog: cigaretta, pipa, szivar, dohánylevélrágás stb.

• Koffein (és egyéb, hasonló hatású alkaloidák) – stimuláns drog: kávé, tea, kakaó, kóla és a mostanában igen felkapott „energia italok” is tartalmazzák.

• Alkohol – depresszáns típusú drog. Hazánk a legtöbb szeszesitalt fogyasztó országok közül például 1987-ben az 5. helyen állt. Napjainkban is hasonló a helyzet.

• Altatók, nyugtatók – depresszáns típusú, pszichotróp anyagok, csak szigorú orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni ôket!

Törvénytiltotta kábítószerek:

• Cannabis (indiai kender) termékek: marihuána, hasis, hasisolaj

• Hallucinogének: LSD, meszkalin

• Izgatószerek (pszichostimulánsok): kokain, crack, amfetaminok (speed, extasy)

• Bódítószerek (depresszánsok): ópium, heroin, morfium, metadon, szintetikus szerek

forrás: www.karinthy.hu

kép: www.trendmagazin.hu