Kelendő a magyar vér
Szokott ön vért adni? Száz emberből legfeljebb 3 válaszolhat erre a kérdésre igennel Magyarországon. A donorok …
Tipikus időskori megbetegedések

Tipikus időskori megbetegedések


Az idő előrehaladtával, ötven és hatvan év felett már megjelenhet több olyan betegségből, életkorból származó probléma, amely számtalan panaszt okozhat. Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dietetikusa és Lacza Gyöngyvér rekreációs szakértő segítségével megmutatjuk a leggyakoribb problémákat.

 

„A negyven év felett leggyakrabban kialakuló betegség a kettes típusú diabétesz, amelynek megelőzésében, illetve kezelésében nagy szerepet játszik a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Idős korban a kicsit kevesebb rost- és folyadékfogyasztás miatt a székrekedés is gyakran okoz problémákat" - mondta el  Fekete Krisztina dietetikus.


Vasfű, petrezselyem, kakukkfű

A szakértő véleménye szerint érdemes mindkettőre odafigyelni: vagyis mindig legyen szem előtt egy üveg vagy legalább egy pohár víz, ami emlékezteti az idős embert a folyadékfogyasztásra. Illetve az olyan könnyen emészthető, finom rostokat tartalmazó ételeket is iktassuk be az étrendbe, amiben van például alma vagy sárgarépa. A magas vérnyomás megelőzésében, mely hetven év felett három emberből kettőt biztosan érint, a só fogyasztásra sem árt odafigyelni. Mivel ilyenkor már az íz érzékelés módosul, az idősek ízetlenebbnek érezhetik az ételeket, de fontos, hogy ne sózzanak többet, mint korábban, és használjanak olyan fűszereket – például vasfüvet, petrezselymet, kakukkfüvet, citromfüvet, tárkonyt, metélőhagymát és még sorolhatnánk a fűszerek nevét -, melyek ízesebbé teszik az ételeket.

A magas koleszterin- és trigliceridszint is előfordulhat idős korban, de a csontritkulás és a memóriazavar kezelése is kardinális kérdés. Mindezekre az életmódváltás, az idős korra való felkészülés során találunk megoldásokat: fontos a megfelelő étkezési ritmus kialakítása, a természetes vitamin- és ásványianyag-pótlás, a rostokban, gabonafélékben, tejtermékekben gazdag táplálkozás. További problémát jelenthetnek a fogazat hiánya miatt kialakuló rágási, illetve nyelési nehézségek. Legyen szó akár protézisről is arra biztatunk mindenkit, hogy használja a fogait, és az ételeket különböző konyhatechnikai módszerekkel, például párolással, ha kell, pürésítéssel tegye könnyebben rághatóvá. A sóhoz hasonlóan érdemes a cukorfogyasztást is mérsékelni, illetve olyan süteményeket készíteni, melyek gyümölcsöt, túrót is tartalmaznak.

Rugalmas, hajlékony test, jó eséstechnika

Dr Lacza Gyöngyvér rekreációs szakértő emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a várható egészség természetesen a genetikai háttértől is függ, de a tudatos egészségmagatartás, a megfelelő táplálkozás és a sport negyven százalékban befolyásolja. A mozgás és az egészséges életmód fontosságát jól mutatja, hogy a statisztikák szerint a várható élettartamból a nők húsz, a férfiak pedig tizennégy évet töltenek betegségben. A rendszeresen végzett testedzés kedvezően hat az anyagcsere folyamatokra, segít megelőzni az elhízást, a magas vérnyomás kialakulását, javítja a tüdő kapacitását, növeli az önbizalmat. Az idős korban oly veszélyes esések megelőzésében is szerepet játszik, hiszen egy sportoló ember megfelelő mozgáskoordinációval, rugalmasabb, hajlékonyabb testtel, jó eséstechnikával súlyos sérülések nélkül állhat fel. 

Szót kell ejtenünk a kardiovaszkuláris megbetegedésekről, melyek a magyar nők 59, a férfiak 50 százalékánál szerepelnek vezető halálokként. Ezen betegségek kialakulásának egyik legnagyobb rizikófaktora a mozgásszegény életmód és a túlsúly. Ezen túl a klasszikus mozgásszervi betegségek között megtalálhatjuk a különböző ízületi kopásokat és a csontritkulást - ezért is fontos, hogy orvosi konzultáció után szakember segítségével keressünk olyan sportágat, ami nem jelent nagy megterhelést a beteg területnek. A már említett túlsúly leküzdésében, illetve kialakulásának megelőzésében is nagy segítségünkre lehet a mozgás - a 65 év feletti emberek közel nyolcvan százaléka túlsúlyos, ami tovább nehezíti a megfelelő egészségi állapot fenntartását.

 

Forrás: www.life.hu