Függőségek
Függőségek Alapfogalmak (a függőséget kiváltó anyagokhoz,szerekhez kapcsolódnak) Drog – eredetileg a …
Egészségfejlesztési Iroda

 

Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) egy új szolgáltatási forma az egészségfejlesztés területén. A szolgáltatások igénybevételéhez nem szükséges sem beutaló, sem TAJ-kártya.

 

 

Hol működnek?

Kistérségenként egy-egy EFI fog működni. Jelenleg 58 nyertes pályázó kezdi meg működését az ország különböző területén.  

Kik dolgoznak az EFI-ben?

Az EFI munkatársaként vagy külső tanácsadóként dolgozhat: orvos, pszichológus, mentálhigiénikus, védőnő, népegészségügyi felügyelő, népegészségügyi ellenőr, egészségfejlesztési szakirányú végzettséggel rendelkező szakember, diplomás ápoló, OKJ-s ápoló, dietetikus, rekreációs szakember, sportoktató, gyógytornász.

Mikor érdemes felkeresni az EFI-t?

Ha Ön vagy családtagja

  • szűrési programon szeretne részt venni,
  • egyéni tanácsadást kér,
  • információkat szeretne országos vagy helyi egészségprogramokról.

Milyen problémával fordulhat az EFI-hez?

Ha segítséget szeretne

  • testmozgással kapcsolatban,
  • az energiaegyensúly alakításához,
  • alkohol-probléma kezeléséhez vagy
  • a dohányzásról leszokást támogató programokról.

Nézünk egy példát!

Ha ön éppen komoly túlsúllyal küzd és ez már egészségügyi problémákat is eredményez – például fulladás, nehéz mozgás, magas vérnyomás -, akkor kérheti, hogy az EFI szakemberei segítsenek önnek.

Az EFI szakembereivel közösen egy önnek megfelelő életmódváltó programot állítanak össze és segítenek abban is, hogy végig tudja csinálni. Tehát a folyamatban sem marad egyedül, szakembereink segítik önt életmódprogramokkal, tanácsadással, lelki támogatással.

Milyen intézmény koordinálja az EFI-k működését?

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) koordinálja és egységes módszertant biztosítva segíti az egyes EFI-k működését

Mi az az EFI?

Mik azok az Egészségfejlesztési Irodák? Miben segíthetnek Önnek? Mindent az EFI-kről.

Kik és milyen kérdésekkel kereshetik fel az EFI-t?

Az Egészségfejlesztési Irodák (EFI-k) feladatai és tevékenységei
Az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) egy olyan új szolgáltatási forma az egészségfejlesztés területén, amely a lakosság számára ingyenesen, beutalási rendszer nélkül elérhető új szolgáltatásokat nyújt. Működési területük egy-egy kistérség, hosszú távon pedig minden kistérségben működni fog egy EFI. Jelenleg 58 nyertes pályázó kezdi meg működését az ország különböző területén. (lásd EFI járási térkép)
Az Egészségfejlesztési Iroda szakmai kapcsolatain keresztül - például házi orvosok, szakrendelők, civil szervezetek - valósítja meg tevékenységeit. Feladatai közé tartozik egészségfejlesztési programok, egészségfejlesztéssel kapcsolatos kommunikációk lebonyolítása.
A lakosok egyéni tanácsadásokat vehetnek igénybe egyebek mellett testmozgással kapcsolatosat, energiaegyensúly alakításával, alkohol-probléma kezelésével vagy dohányzásról leszokást támogató programokon vehetnek részt.
Néhány szolgáltató már az elmúlt években is tevékenykedett, az ő jó gyakorlataikat vehetik át az új EFI-k. Ilyen az Óvodai Dohányzás Megelőzési Program, a „Ciki a cigi” iskolai dohányzás prevenciós program, a Sétaklub időseknek, Közösen könnyebben és sok más.
Az Egészségfejlesztési Irodák építenek munkájukban a helyi egészségtervekre, céljuk a lakossági egészség-egyenlőtlenségek kiegyenlítése, kompenzálása.


Mit tegyek, ha segítséget kérnék?

Ha Ön segítséget szeretne kérni, javasoljuk, hogy keresse fel az Önhöz legközelebbi EFI-t, melyek címlistáját melléklejük (a listát folyamatosan frissítjük). Az EFI-k rendezvények, akciók formájában pl. egészségnapok, világnapok rendezvényei, szűrési programok szervezésével teszik elérhetőbbé az Ön számára is szolgáltatásaikat. Saját szakembergárdával, illetve kapcsolataik révén külső szakértők bevonásával tudnak segíteni Önnek.
Nézzük meg hány fél szakember is segíti a közös munkát, hogy a szükséges változáson Önt sikeresen végigvezessék: orvos, pszichológus, szakápoló és ápoló, egészségfejlesztő, sportoktató, szociálismunkás, közösségfejlesztő, gyógytornász, informatikus, védőnő, addiktológus, népegészségügyi felügyelő vagy ellenőr.

Nézünk egy példát! Ha Ön komoly túlsúllyal küzd és ez már komoly egészségügyi problémákat is eredményez - fulladás, nehéz mozgás, magas vérnyomás, akkor kérheti, hogy az EFI szakemberei segítsenek Önnek egy megfelelő életmódváltó program
összeállításában és annak sikeres végigvezetésében is. A folyamatban nem hagyják Önt magára, azon végig segítik, életmódprogrammal, tanácsadással, lelki támogatással.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) koordinálja és egységes módszertant biztosítva segíti az egyes EFI-k működését, azok minőségbiztosítását.
Közös célunk, hogy a hazai lakosság egészségi állapotának javulását szolgáltatásinkkal segítsük, mindenki számára egyenlő módon elérhetővé tegyük.