A betegségmegelőzés fogalma, lehetőségei
A betegségmegelőzés fogalma, lehetőségei A legfontosabb feladatunk a betegségek megelőzése (prevenciója), ennek …
Miről árulkodik az orr?

Miről árulkodik az orr?

A szagok érzékelésén túl egészségi állapotunkról is sok mindent elárul az orrunk: sejtjeinek vizsgálata segíthet a skizofrénia diagnosztizálásában, színe leleplezheti az alkoholistákat, az allergiásokat és a stresszes embereket, ráadásul egy szimmetrikus orr a párválasztásnál is előnyt jelent.

Az emberi orr amellett, hogy biztosítja a légzést és közel 4000 szag megkülönböztetésére képes, sok mindent elárul egészségi állapotunkról is.

Rutinellenőrzéseken nem ritka, hogy az orvos az orr belsejét is megvizsgálja, hiszen az orrnyálkahártya számos dologról árulkodhat: ha duzzadt, túl halvány, esetleg kékes színű, az valamilyen gyulladásra vagy allergiás tünetre (például szénanáthára) utal, míg a piros szín fertőzést valószínűsít – olvasható a Medical Daily szakportál cikkében.

Segíthet a skizofrénia felismerésében

Egy új kutatás arra is rávilágított, hogy az orrban lévő baktériumok összetétele férfiaknál összefüggésben áll a testsúllyal: a kövérebb férfiak orrában nagyobb számban fordulnak elő potenciálisan kórokozó baktériumtörzsek, mint a vékonyabbaknál. Nőknél ugyanakkor nem sikerült hasonló kapcsolatot találni.

Úgy tűnik, az orr sejtjei a skizofrénia diagnosztizálásában is komoly segítséget nyújthatnak: az orr belsejéből vett sejtmintákból kimutathatók azok a génműködési mintázatok, amelyek kapcsolatba hozhatók ezzel a kóros mentális állapottal. Az eredmények ráadásul azt is valószínűsítik, hogy ezzel a módszerrel más mentális betegségek és állapotok, például az Alzheimer-kór jelenlétére is következtetni lehet: sok alzheimeres beteg már a memóriatünetek megjelenése előtt tapasztal a szaglással összefüggő problémákat.

Leleplezi az alkoholistákat, segíti a párválasztást

Egy új vizsgálat azt is megerősítette, hogy az orr formájától (pontosabban az orrhegy elhelyezkedésétől) nagyban függ, hogy mennyire találunk vonzónak valakit. A szimmetrikus elhelyezkedés előny a párválasztásnál; talán ezért olyan gyakori az orr plasztikázása – olvasható a cikkben.

Az orr színe olyan dolgokat is elárulhat, amelyeket esetleg szeretnénk titokban tartani: a rendszeresen piros (borvirágos) orr utalhat gyakori alkoholfogyasztásra, de jelezheti azt is, hogy viselője folyamatos stressznek van kitéve, vagy, hogy szorongásra hajlamos.

De nemcsak az orr, hanem az orrváladék színére is érdemes odafigyelni: ha az zöldes vagy sárgás árnyalatú, akkor nagy valószínűséggel valamilyen fertőzés áll fenn, míg a rendszeres orrvérzés lehet a magas vérnyomás tünete is.

forrás: origo.hu

kép: https://www.stylemagazin.hu