Vegye komolyan, ha kalimpál a szíve, ne adjon esélyt a stroke-nak
Vegye komolyan, ha kalimpál a szíve, ne adjon esélyt a stroke-nak Szélütés", "gutaütés", "a …
A betegségmegelőzés fogalma, lehetőségei

A betegségmegelőzés fogalma, lehetőségei

A legfontosabb feladatunk a betegségek megelőzése (prevenciója), ennek három típusa ismeretes. A megelőzés messze leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja az ún. elsődleges (primer) megelőzés. Célja, hogy az egészséges emberek körében csökkentse egy adott betegség rizikófaktorait. (Rizikófaktorok azok a szokások, veleszületett hajlamok, amelyek valamilyen betegség kialakulásának esélyét növelik.) Álljon itt néhány rizikófaktor és azok a betegségek, melyek kialakulásában jelentős szerepet játszanak:

Rizikófaktor és ebből adódó betegségek

Depresszió a családban: depresszió

Alkohol (a családban): hasnyálmirigy-gyulladás, elbutulás, májdaganat, magzati fejlôdési rendellenességek (ha a szülők rendszeres alkoholfogyasztók a fogamzást közvetlenül megelőző időszakban, vagy az anya rendszeresen fogyaszt alkoholt a várandósság alatt)

Mozgásszegény életmód: elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás, csontritkulás

Dohányzás: tüdőrák, asztma, nyelőcsőrák, érelmeszesedés, szívinfarktus

Védekezés nélküli szexuális élet, váltott partnerekkel: nemi úton terjedő fertőzések

Elhízás, dohányzás és ezzel párhuzamosan fogamzásgátló tabletta szedése: trombózis (érelzáródás)

A másodlagos megelőzés azt jelenti, hogy a betegséget még időben felismerjük, mielőtt még súlyosabb formája alakulna ki. Ebben óriási jelentősége van a szűrővizsgálatoknak.

Legfontosabb kötelező szűrővizsgálatok

Magyarországon http://szurovizsgalat.lap.hu

1. Az évenkénti tüdőszűrés, mellyel két betegséget is észre lehet így venni, mielőtt még tüneteket okozna. Az egyik a tüdőrák, a másik a TBC vagy tüdőgümőkór, melynek száma az utóbbi időben ismét emelkedni kezdett hazánkban.

2. A nőgyógyászati rákszűrés, amely egy nőgyógyászati vizsgálatot jelent. Ennek során a nőgyógyász a látott képen kívül kiértékeli a hüvelykenet tisztaságát is.(A méhnyakráknak ma már a bevezető tüneteit is képesek vagyunk felismerni, és ebben a szakaszban még egy apró műtéttel teljesen meggyógyítható a betegség.) Az 1-2 évenkénti nőgyógyászati szűrés minden nőnek saját érdeke.

3. Újabban bevezetett szűrés az emlőrák-szűrés, hogy a mellrákot még kezdeti stádiumban felismerjük, ugyanis ekkor a betegség még az emlő eltávolítása nélkül meggyógyítható. A szűrés két részből áll, az egyik az emlő áttapintása, melyet minden nőnek fontos megtanulni, és otthon alkalmazni, a másik a mammográfia, amely az emlő röntgenvizsgálatát jelenti. A fenti szűrések kötelezőek, ám a szabály betartása mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, hiszen senkit nem lehet kényszeríteni. Egyéb létező szűrővizsgálatok a szifilisz, a HIV-fertőzés és a hepatitisz szűrése.

A korábban tárgyalt vizsgálatok ingyenesek. A tüdőszűrésért akkor kell fizetni, ha nem a lakhely szerint illetékes helyre megyünk (jelenleg 2000 Ft-ot); nőgyógyászati szűrésekért, ha magánorvoshoz megyünk (változó, átlag 3-8000 Ft); HIV szűrésért, ha szükségünk van igazoló hivatalos okiratra is (jelenleg 8000 Ft).

forrás: www.karinthy.hu

kép: szepsegpedia.hu