Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás
Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás A fenti címen megjelent ismertetésünket (lásd 2002. november, december …
Szépen hangzik, mégis fáj: Tények a csókbetegségről

Szépen hangzik, mégis fáj: Tények a csókbetegségről

Ezt az egzotikusnak tűnő, de mégsem annyira ritka betegséget több néven is ismerhetjük. Az egyik talán legnépszerűbb és legkönnyebben megjegyezhető természetesen maga a csókbetegség, amely a kór egyik leggyakoribb terjedési módjára utal. Másik elnevezése a Pfeiffer-féle mirigyláz a betegség leírójának neve után. Végül persze van egy hivatalos latin neve is ennek a kórnak: a Mononucleosis infectiosa.

Mi okozza?

A tünetek az esetek körülbelül 80 százalékában az Epstein-Barr vírus (EBV) okozza. Az EBV a herpesz vírusokhoz tartozik. A herpesz egyébként a görög herpein, azaz kúszni szóból ered, és a betegség lappangó természetére utal. A vírus ugyanis a nyiroksejtekben „bújik el”, és ott is lappang a fertőzést követően átlagosan 2-8 hétig. Az EBV ezután az orr és a garatüreg hámsejtjeiben kezd szaporodni és ott is jelennek meg a tünetek először.

Hogyan terjed a csókbetegség?

Ezzel a vírussal többféle úton és módon fertőződhetünk meg. Gyakoriságuk sorrendjébe rendeztük őket – csökkenő sorrendben:

Cseppfertőzéssel, főként nyállal: tehát egy csók is elég lehet a fertőzéshez, de a közös fogkefe, pohár vagy üdítős flakon használat és egy vízipipázás is elég lehet a bajhoz.

Vérrel, vérátömlesztéssel

Szexuális kontaktus során

Szervátültetéssel

Hogy ismerhetjük fel?

A tünetek alapján a betegség könnyen összekeverhető más lázzal vagy torokfájással járó betegségekkel. A leggyanúsabb jel azonban a máj és lép megduzzadása, amelyet laikusként nem könnyű felismernünk, így kétség esetén mindenképpen konzultáljunk orvossal. Egyértelmű diagnózist ugyanis csak vérvétel segítségével, az antitestek kimutatása után lehet felállítani. A következő tünetek a leggyakoribbak:

fáradtság

láz

gyulladt torok

duzzadt nyirokcsomók a nyakon

megnagyobbodott/megduzzadt máj és lép

kiütések

Hogyan előzzük meg, és mit csináljunk, ha baj van?

Ha jobban megnézzük a vírus terjedésére vonatkozó információkat, abból könnyen kitalálhatjuk azt is, hogy miként előzhetjük meg a megbetegedést. Először is érdemes kerülni poharak, fogkefék és üdítős üvegek közös használatát. Figyeljünk arra is, hogy a kúszó-mászó gyerkőcök lehetőleg ne vegyenek a szájukba mindent, ami épp a kezük ügyébe kerül. A betegség ellen még nem áll rendelkezésre vakcina, így védőoltást sem kérhetünk ellene.

A kezelést tekintve azt mondhatjuk, hogy specifikus, tehát célzott terápiát még nem fejlesztettek ki erre a betegségre. Ilyenkor leginkább a következőket tehetjük a tünetek enyhítésének érdekében: folyadékpótlás, pihenés, láz- és fájdalomcsillapítás és természetesen orvosi konzultáció.

forrás: egeszseg.hu