Fitnesz=rátermettség?
Fitnesz=rátermettség? Az angol fitness szóhoz, amit magyarul leginkább a rátermettség kifejezéssel írhatunk …
Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás

Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás

A fenti címen megjelent ismertetésünket (lásd 2002. november, december és 2003. januári számainkat) kiegészítjük egy újabban elterjedt gyógyászati lehetőséggel.

Nagybogyós tőzegáfonya

A Vaccinium macrocarpon (szerepel Oxycoccos macrocarpon néven is) a hangafélék családjába (Ericaceae) tartozó évelő növény. Észak-amerikai faj. Európában élő rokona a nálunk védett tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos, Oxycoccus microcarpus).

 Az észak-amerikai faj sötétvörös bogyóinak átmérője elérheti a 25 millimétert, az európai faj kisebb, 10 mm-nél ritkán nagyobb átmérőjű. Fajnevük (macro-, illetőleg microcarpon) e méretekre vonatkozó különbségekre utal.

A gyógyászatban az észak-amerikai növényt használják. Jelentőségére következtethetünk abból is, hogy 10 000 hektárnál nagyobb területen termesztik, több mint 1000 ültetvényt tartanak számon.

A nagybogyós tőzegáfonya gyümölcséből mintegy liternyi préslé a javallt napi adag. A gyümölcslé megőrzi a bogyók eredeti hatóanyag-tartalmát, ugyanakkor biztosítja a szervezet napi folyadékszükségletét az amúgy is fogyasztott mennyiségen kívül. Amennyiben a folyadékbevitel korlátozott - bármilyen okból kifolyólag -, a présnedv mennyiségét vagy annál valamivel kevesebbet (750 millilitert) mindenképpen el kell fogyasztani. Részben ilyenkor adagolható a gyógyszerészeti értelemben vett szárazanyag (extractum siccum) zselatintokba zártan (kapszula). Nálunk is forgalmazzák szárított (asztalt) gyümölcs formájában, ilyenkor az elfogyasztott mennyiség általában nem éri el a szükséges hatóanyag-tartalmat.

Kezdetben étrend-kiegészítőként forgalmazták, elsősorban az átlagosnál nagyobb C-vitamintartalma miatt. Ma jogosan tekinthető gyógyszernek (fitoterapeutikum). Hatása kísérletileg és klinikai szempontból egyaránt bizonyított.

A vesemedence gyulladásának (pyelitis), illetve a húgyutak (a két vesét a hólyaggal összekötő uréter és a hólyagból kiürülő vizelet lefolyását biztosító húgycső - urethra) gyulladásának, illetve a gyulladás kiújulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer. Antibiotikumok, vizeletfertőtlenítők huzamosabb ideig tartó vagy ismételt használata káros lehet.

Pangó vizeletben, folyamatos kezelés céljából, a húgyhólyagba bevezetett katéter alkalmazásakor, olyan készítményre van szükség, amely korlátlan ideig alkalmazható a bakteriális, gyulladásos folyamatok elkerülésére.

Vizsgálták hatását 60 év feletti nőknél, akiknél a vizelet baktérium- és fehérvérsejtszáma gyulladásos kórfolyamatra utal. A gyakori előfordulás oka a szervezet védekezőképességének csökkenése az idősödés során.

 A készítmények hatása annak tulajdonítható, hogy gátolják kórokozó baktériumok tapadását (adhaesio) a vesemedence és a húgyutak felhámjához. Ezáltal nem hatolnak a sejtekbe, hanem a vizeletben szabadon lebegve ürülnek a szervezetből. A hatás a nagybogyós tőzegáfonya termésének levében levő procianidin (piknogenol) jelenlétének tulajdonítható. Kezelés során a vizeletbe jutó kólibaktériumok (Escherichia coli) számának csökkenése, a régebbi ismeretektől eltérően, nem a baktériumok elpusztításának következménye, hanem a folyamatos kiürülésnek, amelynek köszönhetően nem okoznak gyulladást, és számuk nem gyarapszik, hanem folyamatosan csökken.

Mindent egybevetve, előző ismertetésünk megállapításai a következőképpen egészíthetők ki:

A medveszőlő- (Arctostaphylos uva-ursi) és a vörösáfonya- (Vaccinium vitis-idaea) levelek főzete továbbra is a kórokozó baktériumok okozta fertőzés kezelésének alapja. A hatóanyag (arbutin) semleges vagy enyhén lúgos kémhatású vizeletben lebontási terméke (hidrokinon) révén elpusztítja a kórokozót. Ezután javallható a nagybogyós tőzegáfonya- (Vaccinium macrocarpon) termések levének fogyasztása. Nem csak a már kialakult fertőzésben adagolható, hanem minden olyan alkalommal, amikor a kórokozó baktériumok megjelenésére számítani lehet (például katéterezés, idősebb életkor), de abban az esetben is, ha a baktériumok száma lényegesen kisebb, mint a határérték, ám erős hatású (baktériumok fejlődését gátló) gyógyszerek adagolása mindenképpen indokolt.

A Vaccinum macrocarpon (másik nevén Oxycoccos macrocarpon) angolul: cranberry. Tükörfordításban "darubogyó", utóbbi nem terjedt el. Ezzel szemben tévedést jelent a gyakran használt vörös áfonya vagy egyszerűen áfonyaként forgalmazott termék. Az egymagában használt tőzegáfonya név látszólag utalhatna a nálunk is előforduló, védett növényre.

forrás: tgy-magazin.hu