Téged is érint ez a probléma?
Téged is érint ez a probléma? Szemszárazság – egyre több a beteg az állandó …
Még mindig sok cukorbeteg nem veszi komolyan a diétát és a mozgást

A 2-es típusú cukorbetegek több mint harmada nem étkezik tudatosan, és nem számolják, mennyi szénhidrátot visznek be, pedig fontos lenne – derül ki egy friss itthoni kutatás eredményeiből. A cukorbetegek betegségükkel kapcsolatos tudását a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének kezdeményezésére mérték fel.

A cukorbetegség szövődményeinek elkerülése érdekében jött létre, Éljen szövődmények nélkül! címmel a 2-es típusú cukorbetegeknek szóló program. Háziorvosok és szakorvosok, illetve asszisztenseik mérték fel országszerte a pácienseik tudásszintjét a diabétesszel kapcsolatban, valamint azt, hogy a betegek megítélése szerint mennyire változtatja meg az életüket ez a betegség, hogyan gondolkodnak erről a mindennapokban.

Az 1583 feldolgozott kérdőívből egyebek mellett kiderült, hogy a cukorbetegség tartós vagy időszakos fennállásának megítélésekor a betegek 77,5 százaléka úgy érezte, hogy állapota tartós betegség.

A válaszok pontos megoszlását tekintve a megkérdezettek bő harmada vélte úgy, hogy nagy hatással van a betegség az életére (37,3 százalék), de csaknem ugyanekkora csoport (33,5 százalék) mondta azt, hogy nem befolyásolja az életét a betegsége, és szintén mintegy harmadnyi volt a bizonytalanok aránya.

Arra a kérdésre, hogy a betegnek módjában áll-e befolyásolni betegsége kimenetelét, a válaszadók többsége 61,3 százaléka válaszolt igennel, vagyis tisztában van azzal, hogy állapota a saját kezében van. A kérdőívre válaszoló betegek 15,5 százaléka viszont úgy gondolta, hogy nem tudja befolyásolni állapotát.

A válaszokból az derül ki, hogy a gyógyszeres kezelés hatásában jobban bíznak a diabéteszesek (63,4 százalék), mint saját maguk tevékenységében.

A megkérdezettek jelentős része szerint a betegség jelentős anyagi terhet ró rá és családjára.

A kérdőíven arra is rákérdeztek, hogy a diabéteszesek tisztában vannak-e azzal, mekkora a vércukor megfelelő szintje vagy a bevihető szénhidrát mennyisége. A felmérésre válaszolók több mint harmada, 37 százaléka nem étkezik tudatosan, nem számolja a szénhidrátbevitelét. Azok között viszont, akik figyelnek erre, 70 százalék azok aránya, akik betartják a 200 grammos napi szénhidrátmennyiséget jelentő diétát.

A kérdőívben kitértek arra is, hogy mozognak-e a betegek, és ha igen, milyen gyakran. A válaszok szerint legalább hetente sportol a felmérésben szereplők fele, a mintában szereplők majdnem harmada azonban egyáltalán nem mozog. 

forrás: hvg.hu