Új egészség alkalmazás okostelefonra
Új egészség alkalmazás okostelefonra Béta verzióban már elérhető az e-egészség …
Túrára fel!

Sokaknak igazi megkönnyebbülést jelentett, hogy véget ért a kánikula. Kora ősszel sincs azonban még rossz idő, igyekezzünk ezt kihasználni. Legyünk minél többet a szabadban, a friss levegőn, s töltekezzünk egy-egy erdei sétával.

A levelek többsége még zöldell a fákon, a természet ilyenkor szinte ragyog. Egy-egy erdei séta, kirándulás nemcsak remek kikapcsolódás, hanem igazi élmény miközben magunkba szívjuk a friss levegőt, éltető energiával töltekezünk. Ráadásul alaposan átmozgatjuk testünk minden porcikáját úgy, hogy gyakorlatilag észre sem vesszük.

A túrázás, kirándulás jótékony hatásai elvitathatatlanok. Sok emberen segített már a természet. Nincs ebben semmi ördögi, egyszerűen arról van szó, hogy a természet energiája akarva-akaratlanul hat az emberekre, feltölt, energetizál, s bizony ilyenkor mindent szebbnek látunk. Nem véletlenül tanácsolják a depressziótól szenvedőknek, a stresszes életmódot folytatóknak, hogy húzzanak bakancsot, s irány az erdő, a természet.

A túrázás egészségünkre gyakorolt pozitív hatása fizikálisan is szembetűnő. A rendszeres természetjárók jól tudják, a sok séta, kirándulás során javul a szervezet oxigén ellátása, és ez nemcsak a tüdőre, hanem minden egyes szervre, sejtre vonatkozik. Stabilizálódnak az anyagcsere folyamatok, javul az emésztés. Erősíti az immunrendszert, ezzel együtt pedig javul a szellemi teljesítő képesség és a koncentráció, a memória. Csökken a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések kockázata.

Séta, kirándulás közben fokozódik a test aktivitása, javul a vérkeringés, megnő a tüdő „munkaképessége” is. A csontok, inak, izmok is dolgoznak, ne csodálkozzunk, ha másnap enyhe izomlázat érzünk majd. Ám ez nem baj.

Tűzzünk ki célokat, másszunk meg dombokat, kilátókat, fedezzük fel a szűkebb és tágabb környezetünket. Gyalogosan. Hagyjuk hátra az autót, a tömegközlekedést, próbáljunk minél többet gyalogolni, járni egyet, sétálni, csak úgy. Élvezzük a napsütést, lélegezzünk mélyeket, figyeljük, ahogy testünket, minden porcikánkat átjárja a természet energiája. Élvezzük, hogy élünk, hogy lélegzünk.

Forrás: hajraegeszseg.hu