Ezért nem egészséges a kézfogás
Ezért nem egészséges a kézfogás Vajon átveszi a szerepét az öklös üdvözlés? Egyre …
Brokkoli kell a fájó térdre

Brokkoli kell a fájó térdre

A brokkoliban található vegyületek egyike az ízületek leépüléséért felelős enzimek blokkolására képes, ezért fontos lehet az ízületi betegségek elleni harcban.

Segíthet a brokkoli az ízületi gyulladás leggyakoribb formájának megelőzésében, továbbá lassíthatja a már kialakult állapot romlását is - derült ki a Kelet-Angliai Egyetem szakembereinek legújabb vizsgálatából. A három részből (szövet- és porcsejtek kutatásából, valamint állatkísérletekből) álló vizsgálat alátámasztotta, hogy a brokkoliban található szulforafán nevű vegyület lassítja az ízületeket borító porc kopását, így késlelteti a rendszerint komoly fájdalommal járó ízületi problémák kialakulását.

A szulforafán olyan bioaktív, kéntartalmú vegyület, amely elsősorban a keresztesvirágú zöldségfélékben, például kelbimbóban, káposztában és karfiolban található, legnagyobb mennyiségben azonban a brokkoliban fordul elő.

Korábbi kutatások már fényt derítettek a szulforafán-tartalmú zöldségek gyulladásgátló és rákmegelőző tulajdonságára, de az ízületekre gyakorolt hatására vonatkozóan viszonylag kevés adat állt rendelkezésre. A mostani kísérletek igazolták, hogy a szulforafán molekula gyulladásgátló hatása révén blokkolja az ízületek leépüléséért felelős enzimeket, így hatékony és természetes eredetű segítséget jelenthet az ízületi betegségek elleni harcban - áll az Arthritis & Rheumatism című szakfolyóirat cikkében.

Rövidesen embereken is kipróbálják

Az osteoarthritis (más néven artrózis vagy degeneratív ízületi gyulladás) elsősorban a teherviselő ízületekben, így a térdben, a csípőben és a gerincben alakul ki, de előfordulhat az ujjakban és más testrészek ízületeiben is. A betegség kialakulásának két legfőbb oka az életkor és az elhízás, így a fejlett társadalmak elöregedése és a járványszerűen terjedő elhízás miatt az ízületi problémákkal küzdők száma a következő 25 évben megduplázódik. A helyzet súlyosságát jól szemlélteti Nagy-Britannia példája, ahol 2011-ben osteoarthritis miatt már összesen 77 ezer térd- és 66 ezer csípőprotézis-műtétet hajtottak végre.

A mostani biztató eredmények alapján hamarosan térdprotézis beültetésére váró pácienseken tesztelik a brokkoli ízületvédő hatását: a kiválasztott negyven páciens a műtét előtt két hétig magas szulforafán-tartalmú „brokkoli-kúrában” részesül majd, a műtét után pedig az eltávolított porc alapos elemzésével megvizsgálják, hogy a módosított étrend okozott-e kimutatható változást az ízületek anyagcseréjében. Ha a zöldség ízületvédő hatását embereken is sikerül igazolni, úgy egy apró étrendi változással mindenki maga is sokat tehet majd az ízületi problémák megelőzéséért.

forrás: www.origo.hu