A gyermekkori amnézia miatt Harry Potter sem emlékezhetne a szülei halálára
A gyermekkori amnézia miatt Harry Potter sem emlékezhetne a szülei halálára Az édesanyák akár öreg …
Cellulitisz: a feszes bőr ábécéje

Cellulitisz: a feszes bőr ábécéje

A leglátványosabb eredményt a fogyás és a rendszeres mozgás hozza

A narancsbőr a 35 év fölötti európai nők 80 százalékát érinti. Bár nem betegségről van szó, csupán kozmetikai problémáról, az érintettek világszerte milliókat adnak ki, hogy eltüntessék a csúnya elváltozást a fenekükről, a combjukról, a hasukról és a karjukról. Folyton újabb és újabb krémek, zselék és kenőcsök ígérik a tartósan feszes bőrt – de vajon lehetséges ez egyáltalán?

Vajon miért küszködik több nő narancsbőrrel, mint férfi? Míg a nőknél a bőr alsó rétege alatti kötőszövet egymáshoz nem kapcsolódó rostokból áll, addig a férfiaknál keresztirányú hálót alkot, ennek köszönhetően sokkal feszesebb. A nőknél azért vannak köztes területek az egyes kötőszöveti részek között, hogy a bőr alatti szövet szükség esetén – például a terhesség alatt – ki tudjon tágulni.

Ehhez jön még az a tény, hogy míg a férfiaknál a zsírsejtek csak kis zsírkamrák formájában jelenik meg, addig ezek a sejtek a nőknél jóval nagyobbra nőnek. Ha a női testben felszaporodik a lerakódott zsír mennyisége, feltöltődnek a zsírsejtek, és megduzzadva betüremkednek a kötőszövet rostjai közé. Ennek lesz az eredménye a sajnos mindannyiunk számára ismerős gödröcskés, hepehupás bőrfelszín. Ne higgyük azonban, hogy csak a hízás vezet narancsbőrhöz: ha valakinek gyenge a kötőszövete, akkor soványan is lehet cellulitisze.

A nem túl szép látvány mellett a narancsbőrös területen csökken az anyagcsere aktivitása, mivel a nagyobb méretű zsírsejtek szétnyomják a kisebb artériákat, vénákat és nyirokereket. Emiatt a bőr vérellátása romlik, és nem szállítódnak el kellően a salakanyagok. Ennek eredményeként a víz és a nyirok a szövetekbe préselődik, ami tovább rontja a narancsbőrös felület állapotát.

Az ösztrogén nevű női nemi hormon a kötőszöveti struktúrákhoz kötődik hozzá. A pubertás alatt, de a változás korában is jellemző, hogy sok nőnél némiképp megnő az ösztrogénszint. Ha ehhez veleszületett kötőszöveti gyengeség, valamint túlsúly társul, gyorsan kialakul a rettegett narancsbőr, de akár már fiatalabb korban is. Emellett a nikotin, az alkohol, a visszerek, a nyirokpangás, a mozgásszegény életmód, valamint esetenként a hormonkészítmények is hozzájárulhatnak a narancsbőr kialakulásához.

 Hasznos minden láb- és fenék-erősítő gyakorlat

Szinte valamennyi kezelési módszer arra törekszik, hogy erősítse a kötőszövetet és javítsa a bőr keringését. Ettől ugyanis javul a salakanyagok elszállítása, a sejtek regenerálódnak, és a bőr simábbnak és rózsásabbnak látszik.

Rendszeres mozgás nélkül nincs tartós eredmény

A legjobb módszer, amely a leglátványosabb eredményt hozza a narancsbőr elleni harcban, a fogyás és a rendszeres mozgás. Sajnos ehhez türelemre és kitartásra van szükség. A zsírszövet csökkentése ugyanis nem jelenti azt, hogy elsőként a narancsbőr zsírsejtjei tűnnek el. Éppen ellenkezőleg: a női test elsősorban a combon és a fenéken tárolja a zsírt. A fogyásnak folyamatosnak kell lennie, mert a túl gyors súlyvesztés lógóssá teszi a bőrt, és ettől a cellulitisz csak még inkább rosszabbodik. A tartósan egészséges, kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás a legjobb garancia az optimális testsúlyhoz.

Ha valakinek gyenge a kötőszövete, akkor soványan is lehet cellulitisze

Ugyanez vonatkozik a sportolásra is. A narancsbőr elleni harc leghatékonyabb módszere a heti két-három alkalommal végzett könnyű mozgás. Ez jobb, mint a havi kétszeri erőfeszítés. Vannak speciális tornagyakorlatok narancsbőr ellen, amelyeket mindenki megtanulhat. Általában elmondható, hogy hasznos minden láb- és fenék zom-erősítő gyakorlat. A rendszeres mozgás javítja az izmok felépülését, a vér- és nyirokkeringést, így a bőr feszesebbnek látszik majd.

A drogériákban számtalan krém, kenőcs, zselé és paszta kapható narancsbőr ellen. Ezek a készítmények általában többféle hatóanyag kombinációját tartalmazzák, amelyeknek célja a bőr mikrokeringésének javítása (koffein, páfrányfenyő-kivonat). Ez a hatásuk azonban csak a bőr legfelső rétegére korlátozódik, a hatóanyagok nem hatolnak le a bőr alsó rétegeibe. Hosszabb távon alkalmazva azonban finomítják a bőrképet.

A legtöbb módszer csak rövid távú megoldást ad

Hasonló hatásuk van a peelingeknek, amelyek leradírozzák a bőr szarurétegének felső szintjét. A sejtmegújulásnak köszönhetően a bőr tehát rózsásabbnak és egészségesebbnek látszik majd. A peeling közben maszszírozzák is a bőrt, ami jót tesz az alsó bőrrétegeknek: javul a vérellátásuk és ezzel a salakanyagok elszállítása hatékonyabbá válik. A zsírsejtekre azonban a peelingek semmiféle hatást nem gyakorolnak.

A testtekercselések, pakolások, anticellulit-harisnyák vagy a nyirokdrenázs ugyancsak segíthetnek. Átmenetileg javítják optikailag a narancsbőrös terület látványát, mivel visszapréselik a vizet a szövetekből a testbe, ahol a vese kiválasztja. A zsírsejtekre azonban ezeknek a módszereknek sincs befolyásuk. Az árammal végzett ingerlő kezelések fokozzák a zsírsejtek sejthártyájának átjárhatóságát, mire is ezek kisebbé válnak és a narancsbőr optikailag javul. Ám a hatása ennek sem tartós.

Igen drasztikus módszer a zsírleszívás, amely eltávolítja ugyan a bőr alatti zsírréteget, de nem a narancsbőrt. Azokat a zsírsejteket ugyanis, amelyek behatoltak a kötőszövetbe és ott felelősek a hepehupás bőrfelszínért, többnyire nem távolítják el. A páciens tehát karcsúbb lesz, de a narancsbőre megmarad.

Időközben megpróbálkoztak már a probléma hormonális kezelésével is, mivel közismert, hogy az ösztrogén serkenti a narancsbőr kialakulását. A nemi hormonokkal végzett helyi kezelés azonban nem kockázatmentes, és nem ad megoldást a problémára.

A nikotin, az alkohol, a visszerek, a nyirokpangás, a mozgásszegény életmód hozzájárulhanak a narancsbőr kialakulásához

 Természetgyógyászati tippek kötőszöveti gyengeség ellen

Abból kell kiindulni, hogy ha a narancsbőr egyszer kialakult, akkor nincs az a csodaszer, amely képes lenne tökéletesen eltüntetni. A különféle természetgyógyászati módszerek egyénre szabott kombinációja – rendszeres mozgással – azonban feltartóztathatja a cellulitisz előrehaladását és javítja a bőrképet:

 • Ügyeljünk a kiegyensúlyozott sav-bázis egyensúlyra. A savas salakanyagok lerakódnak a bőr alsó rétegében, akárcsak azok a mérgek, amelyektől a szervezet nem tudott teljesen megszabadulni. Jó hatású a lúgos táplálkozás sok zöldséggel, valamint a lúgos fürdő.

• A sok folyadék nemcsak a sav-bázis egyensúly fenntartásához szükséges, hanem az egész anyagcseréhez. Alapszabály a megfelelő folyadékfogyasztáshoz: 30 ml/ testsúlykilogramm/nap.

• A masszázs javítja a vérellátást és ezzel a táplálékellátást, illetve a salakanyagok elszállítását.

Idetartozik a száraz kefés masszázs és a klasszikus masszázs. Nagyon jót tesz a bőrnek heti 2-3-szor 20 perc.

• Schüssler-sók: Calcium fluoratum (Nr. 1.), Silicea (Nr. 11.), Natrium chloratum (Nr. 8.) és Kalium sulfuricum (Nr. 6.). Fogyó holdnál naponta 3x1 tablettát vegyünk be mindegyik sóból (az összesen 3 tabletta naponta), majd tartsunk két hét szünetet.

• A kovaföld arról ismert, hogy feszessé teszi a kötőszövetet. Növekvő holdnál szedjük, naponta

2x1-et. Utána tartsunk két hét szünetet.

• A tiszta kovasav belsőleg szedve serkenti a kötőszövetek feszességét.

• Nagyon ajánlható a Senecio comp. homeopátiás készítmény, amelyből növekvő holdnál kell 2x5 golyócskát szedni naponta. Utána két hét szünet következik.

 Ugyanilyen hatékony a PS 122.0 plus Option STAU-C spagirikus szer. Ebből fogyó holdnál 3x8 cseppet kell szedni naponta.

• Csodálatos maszszázsolajat állíthatunk elő házilag: 50 ml mandulaolajhoz keverjünk 5 csepp ciprusolajat és 10 csepp narancsolajat. Ezzel masszírozzuk az érintett területet – csodás az illata és nagyon hatékony! A hatást fokozza a vérkeringést serkentő fürdő, például tengeri sóval vagy algával. A narancsbőr elleni küzdelem fáradságos. De minél hamarabb kezdjük meg személyre szabott anticellulit-programunkat, annál tovább őrizhetjük meg fiatalos és sima bőrünket.

forrás: tgy-magazin.hu