Tudatos folyadékbevitel
Az őszi, téli fertőzéses időszakban nem mindegy, hogy mennyit és mit iszunk, de még az sem, hogy mikor, hiszen mindez hatással van …
Forradalmi újdonság! Leheletből lesz szűrhető a rák

Forradalmi újdonság! Leheletből lesz szűrhető a rák

Most még hihetetlennek hangzik, de egy brit kutatócsoport szerint két év múlva piacra kerülhet az a lehelet tesztes műszaki eszköz, melyet a mobilra csatlakoztatva kimutatja, hogy valaki rákos-e.

Az Owlstone cég már létrehozta az asztali számítógépen működő „lehelet tesztet”, amely bizonyíthatóan hatékony a rákos megbetegedés kimutatásában. A Cambridge-i Egyetem kutatói most azon dolgoznak, hogy tovább miniatürizálják a technológiát, olyan eszközt létrehozva, melyet a mobiltelefonhoz lehet csatlakoztatni.

A cég egyik alapítója, Billy Boyle szerint az önálló eszköz vagy a mobilhoz csatlakoztatható modul kifeljesztése már csak két évre van – kizárólag a pénzügyi támogatástól függ.

Az Owlstone technikájának középpontjában köröm nagyságú mikrochip áll, amely beprogramozható arra, hogy „kiszimatoljon” bármilyen meghatározott vegyi anyagot. A vegyületeket akár billiomodnyi koncentrációban is képes kimutatni, ami ideális ahhoz, hogy felismerje az adott betegségekre jellemző kémiai markereket.

Ezek a markerek három féle úton távozhatnak a szervezetből: a vizeletben, a székletben, illetve a leheletben.

Az Owlstone Lonestar nevű számítógéphez köthető eszközét a Warwick Egyetem kutatói már letesztelték, és a vizeletmintából sikeresen megkülönböztette a vastagbélgyulladásban és a vastagbéldaganatban szenvedő betegeket.

forrás: www.kiskegyed.hu