Káros a köldökzsinór azonnali elvágása
Káros a köldökzsinór azonnali elvágása Az egészséges újszülöttek kisebb eséllyel lesznek …
Egészséges spenót vagy utálatos zöldség?

Egészséges spenót vagy utálatos zöldség?

A spenót az egyik olyan étel, amit gyerekkorunkban valamiért a legtöbben megutálunk. Talán mert sokszor szerepel a suli menza terítékén vagy csak az íze és a színe riaszt el minket tőle egy életre. Pedig a spenót egy rendkívül egészséges étel lehet, ha jól készítjük el.

Mit is eszünk?

A folsav (rákellenes hatású B-vitamin), továbbá bizonyos karotinvegyületek, így a lutein egyik legjobb forrását. Ez utóbbi segít megelőzni a sárgafolt-elfajulást, az időskori vakság egyik fő okát. Bár sokan úgy gondolják, hogy a spenótban sok vas van, egy adag (fél bögre) nyers zöldség egy mg-nyit sem tartalmaz. E tévhit  - aminek elterjedését a Popej-rajzfilmek is elősegítették – 1870-ből ered, amikor egy tudományos közleményben a tizedesvessző rossz helyre került, s a paraj hirtelen a valóságosnál 10-szer kiválóbb vasforrásá lépett elő. Kalcium található ugyan benne, de rengeteg sóskasav is, ami miatt az előbbit csak rossz hatásfokkal tudja felvenni a szervezet.

Gyógyhatásai

Amellett, hogy karotinjainak köszönhetően véd az időskori sárgafolt-elfajulás ellen, a spenót nagy koncentrációban tartalmaz K-vitamint, amely erősíti a csontokat. Jó forrása a káliumnak, a magnéziumnak és a folsavnak, amelyek mindegyike vérnyomáscsökkentő hatású, így segítenek megelőzni a stroke-ot. A folsav egyes adatok szerint mérsékli a tüdőrák kialakulásának kockázatát azoknál, akik már abbahagyták a dohányzást.

Hasznos tipp

Több kalciumot tud felvenni a szervezet a spenótból, ha C-vitaminban gazdag táplálékokkal együtt fogyasztjuk, pl. piros húsú paprikával vagy narancsgerezdekkel.

Két ötlet

1. Parajlevelekből úgy a legkönnyebb a felesleges nedvességet kipréselni, hogy egy tányéron szétterítjük őket, ráhelyezünk egy ugyanolyan másik tányért, majd a mosogató fölött, függőlegesen tartva jól összenyomjuk a kettőt.

2. Teáskannával gyerekjáték a spenót leforrázása. Állítsunk a mosogatóba egy tésztaszűrőt, tegyük bele a megmosott és levélnyelüktől megszabadított parajleveleket, aztán öntsünk rájuk forrásban lévő vizet. Utána rögtön öblítsük le a leveleket hideg vízzel, hogy ne főjenek tovább.

forrás: http://www.hotdog.hu/