Tipikus időskori megbetegedések
Tipikus időskori megbetegedések Az idő előrehaladtával, ötven és hatvan év felett már megjelenhet több olyan …
Az ülőmunka veszélyei

Az ülőmunka veszélyei

Mai világunkban igen sokan kényszerülnek irodában, asztal mögött, számítógép előtt ülve eltölteni 8 vagy akár még több órát. Sokan ezt az egyik legkényelmesebb munkatípusnak gondolják, ennél talán már csak otthonról lehet jobb dolgozni. Fel sem kell öltözni, ki sem kell kelni az ágyból. De miért mondom, hogy sajnos?! Ez több okból kifolyólag is ártalmas szervezetünkre, mivel emiatt megszaporodott az egészségügyi bántalmakkal küzdők száma. Én is irodában dolgozom, de nem jól bírom a sokáig egyhelyben ücsörgést, összegyűjtöttem pár jó tanácsot a velem egy cipőben járó, az egészségéért tenni akaró, esetleg jelenlegi egészségügyi állapotán javítani akaró embertársamnak.

Először is nézzük a riasztó tényeket.

Az ülőmunka veszélyei

Az ülés, bár kényelmes és természetesnek tűnő testtartás, jócskán megterheli nemcsak a gerincet, hanem az egész szervezetet. Folyamatosan merev és passzív helyzetben van például a combnyak, ahol szegényes a vérellátás, és maga a csont sem olyan erős. Gerincünket egész nap terhelés alá tesszük. Erre görnyedünk, arra görnyedünk. A keresztcsont és a farkcsont ülés közben szintén nyomás alatt van. Emiatt alakul ki a zsibbadó érzés, az aranyér és a visszér is. A mozdulatlan rekeszizom hasüregi szerveink működését nehezíti. Ez bizony az emésztésünkre is rossz hatással van. Ahogy egyre hosszabb ideig ülünk, úgy feszül meg nyakunk és vállunk is. A vállak és a nyak előreesik, gerincünk görbületeinek egyensúlya felbomlik, és a sok helytelen terhelés miatt porckorong- előreboltosulások és sérv is kialakulhat, a nyaki izmok feszülése miatt pedig a fejfájás is gyakori.

Hasznos tippek

A székünk kiválasztása tehát egyáltalán nem elhanyagolandó. Próbáljunk meg olyan forgószéket választani, ami megfelelően megtámasztja a gerincünket. A derekad legyen megtámasztva a szék által. Ha nem ilyen a széked, tegyél a derekad mögé felcsavart törülközőt (vagy vegyél ülőpárnát). A karfán meg tudd pihentetni a karodat és válladat. Ha módunkban áll, üljünk fitt-ball labdán, vagy térdeplő széken.

Elengedhetetlen a megfelelő magasságú íróasztal kiválasztása. Ha túl alacsony az asztal, biztosan görnyedni fogunk felette, mindegy, hogy min ülünk. Ugyanígy fontos a megfelelő nagyságú írófelület, ha épp annyi helyünk van az asztalunkon, hogy elférjen rajta a monitor, a billentyűzet és az egér, de egy mappának már nem találunk helyet, akkor hosszú távon frusztrálni fog minket a hely szűkössége. Nagy segítségünkre lehet egy zselés csuklótámasz az egérhasználathoz, leveszi a terhelést a csuklóról és a vállról.

Mindenképp megfelelő távolságra kell tenni a monitort, szemünk védelme érdekében. Ne legyen se túl lent, se pedig túl magasan, mert ez is bizony helytelen testtartáshoz vezethet.

Ha hozzátesszük, hogy leginkább ülve éljük mindennapjainkat - munkából hazafelé ülünk a buszon, autóban, otthon leülünk eszünk, tévézünk, számítógépezünk, beszélgetünk, filmet nézünk vagy színházi előadást, gyerekkel játszunk, átnézzük a leckét - akkor kész csoda, hogy előbb-utóbb nem kötünk ki valamennyien az ortopédián. Bár állítólag ez a tendencia.

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy a hat órát meghaladó munkaidővel rendelkező alkalmazottakat legalább egy 20 perces, egybefüggő szünet illeti meg. Így bátran tartsunk óránként 5-10 perc szünetet. Álljunk fel a helyünkről, mozgassuk meg elcsigázott végtagjainkat. Egyes munkahelyek biztosítanak munkavállalóik számára különböző testedző gépeket és mozgási lehetőségeket, ami jó hír, mindenképp ki kellene ezeket a lehetőségeket használni. De óránként mindenképp végezzünk el pár gerincünknek hasznos gyakorlatot, akár kollektíven az irodában, vagy elvonulva. Nem gondolnám, hogy nagy ár ez a saját egészségünkért (bár a hivatali öltözet ebben kissé gátolhat minket).

További tippek

Ha tehetjük, kicsit vonuljunk el, dobjuk le a cipőnket, majd hunyjuk be szemünket, dörzsöljük meg arcunkat. Szívjunk be mély levegőt lassan, figyeljük, ahogy emelkedik a mellkasunk, majd lassan fújjuk ki. Ezt ismételjük meg 2-3-szor. Ez lenyugtatja kissé vérnyomásunkat, remek relaxáció. Takarjuk le az egyik szemünket, majd a másikat, nézzünk a távolba. Végezzünk vállkörzéseket mindkét irányba, vonogassuk vállainkat fel. Álljunk lábujjhegyre, nyújtózkodjunk felfelé páros karral. Engedjük le a karunkat és próbáljuk megérinteni a cipőnk orrát nyújtott lábbal. Végezzünk törzsfordításokat mindkét irányba. Guggoljunk le, majd álljunk fel, ezt ismételjük meg néhányszor. A fáradt, zsibbadt végtagjainkat masszírozzuk meg. Hajtsunk végre vállkörzéseket előrefelé és hátra. Nyújtsuk meg a nyakizmunkat balra és jobbra, óvatosan és lassan körözzünk fejünkkel. Ezt követően biztos jobban megy majd a munka.

Az asztalnál ülve figyeljünk rá, hogy a lábakat ne gyűrjük be magunk alá, lehetőleg derékszöget zárjon be a felsőtest és a comb. Semmiképp ne tegyük keresztbe a lábakat, ez visszérhez és trombózishoz vezethet. Ne dőljünk az egyik vagy másik oldalra, szorítsuk le a vállakat, próbáljunk meg egyenes háttal ülni, megtámasztva a derekat, így gerincünket se olyan keserves az egész napos ülés. Ha át kell mennünk kollégánkhoz, eszünkbe se jusson a lift, lépcsőn tegyük meg azt a néhány emeletet vagy lépést, hisz nem vagyon mozgáskorlátozottak.

Egy kis odafigyeléssel nagy terheket vehetünk le szervezetünkről, ami hosszútávon hálás lesz ezért. Sétáljunk minél többet a friss levegőn, hétvégén mozogjunk együtt a barátokkal, családdal, szakadjunk ki a dolgos hétköznapok mókuskerekéből. Legyünk aktívak és maradjunk pozitív gondolkodásúak.

Forrás: http://www.vitalzone.hu/