Amit az egészséges táplálkozásról tudni kell
Amit az egészséges táplálkozásról tudni kell Egészséges táplálkozás …
Az olívaolaj életet menthet! Íme, 7 bizonyíték erre!

Az olívaolaj életet menthet! Íme, 7 bizonyíték erre!

Görögországban, a Római Birodalomban és az ókori Egyiptomban is éltek vele, a világ népessége azonban ma tízszer több olívaolajat fogyaszt, mint az 1900-as évek elején. Mitől vált ennyire felkapott árucikké ez az olaj? Nos, mutatunk néhány igen nyomós okot, amiért az olívaolaj ekkora népszerűségnek örvend és szinte minden háztartás polcán megtalálható.

Az olívaolaj segít a fogyásban

A Harvard Egyetem tudósai nemrég bizonyították, hogy a túlsúlyos emberek fogyását nagymértékben segítette az olívaolaj fogyasztása.

Másfél hét alatt 5,5 kilót fogytak az olívát étrendjükbe emelő alanyok, míg a hasonló étrendet és életmódot követő, de olívaolajat nem kapó kontrollcsoport csupán 3,5 kilótól tudott megszabadulni.

A kutatások abba az irányba mutatnak, hogy az olívaolaj a túlevést is segít elkerülni és kellemes teltségérzetet okoz.

Az olívaolaj szívbarát

A szívbetegségek – különösen a szívinfarktus – sajnos Magyarországon is az elsők között foglalnak helyet a halálokok listáján. Szerencsére az olívaolaj rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a kockázatot.

Egy friss kutatás szerint már a heti kétszer történő olivaolaj fogyasztás is 30 %-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Az olívaolaj a rákos sejtek pusztulását okozhatja

A jó minőségű, első sajtolásból származó, extraszűz olívaolaj olyan egészségvédő anyagokat, úgynevezett fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a rákos sejtek ellen folytatott küzdelemben.

Brit tudósok kimutatták, hogy az extraszűz változat a rák egyes fajtáinak kialakulását megelőzni is segít!

Az olívaolaj csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét

A híres mediterrán diéta alapját a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, a hal és az extraszűz olívaolaj adja.

Egy friss tanulmány szerint ez az étrend már négy év alatt 30 %-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, míg a zsírszegény diétára voksoló embereknél csupán 10 %-os arányról beszélhetünk. A felmérésben résztvevő alanyok egyike sem volt köteles az életmódján változtatni sporttal vagy fogyókúrával.

Az olívaolaj csökkenti a vérnyomást

Segítségével nehezebben alakulhatnak ki olyan vérrögök a szervezetben, amelyek elzárhatják az ereket és trombózist vagy szívinfarktust okozhatnak, és a vérnyomást is csökkenti.

Országunkban sajnos háromból egy ember magas vérnyomással küzd, így fontos, hogy az olívaolaj minden konyhában ott legyen a polcon.

Jó hatással van a koleszterinszintedre

Az olívaolaj – különösen az extraszűz változat – antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban igen gazdag, amely a káros szabadgyökök semlegesítésében játszik fontos szerepet.

További fontos tulajdonsága az olívaolajnak, hogy a rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét is csökkenti, tehát jó hatással van a szív- és érrendszerre.

Különösen a mellrák ellen hasznos fegyver az olíva

Két spanyol tudós, Dr. Javier Menendez és Dr. Antonia Segura-Carretero kutatása azt mutatja, hogy az extraszűz olívaolajban lévő összetett fenolok képesek jelentősen csökkenteni a HER2 elnevezésű rákos gén jelenlétét emberi melldaganatos esetekben".

Csak arra kell vigyázni, hogy az olívaolajat lehetőleg nyersen fogyasszák. A közhiedelemmel ellentétben bátran főzhetünk vele, de a magas hőfokú sütéshez inkább használjunk másfajta olajat

Forrás: http://www.vitalzone.hu