Mi az egészségnevelés célja?
Mi az egészségnevelés célja? Az egészségnevelés célja, hogy az egyén megértse saját …
Téli séta pici gyermekkel

Itt a borús, hűvös téli időjárás, és ezzel a köhögés, nátha, megfázások időszaka is. Természetes, hogy igyekszünk megóvni gyerekeinket a hidegtől és annak minden kellemetlen következményétől...

Miért jó a téli levegőzés a babával?

Tudnunk kell, a meleg szobába zárásnál sokkal többet tehetünk a cél (azaz az egészségmegőrzés) érdekében, ha sokszor megyünk ki a levegőre, és megfelelő felkészülés mellett éppen a hideget magát használjuk edzőnek!

A szakkönyvek és gyermekorvosok zöme nem azért javasolja a kismamáknak, hogy legalább fél órára minden nap vigyék ki a gyerekeket a friss levegőre, még akkor is, ha esetleg lázasak, mert éppen ez a divatos nevelési elvek egyike. Ellenálló-képességünket, csakúgy, mint a babákét, az edzi igazán, ha minél többször töltünk el rövid időt a hidegben.

A borús, havas téli hónapokban sok szülő félti az apróságokat a hidegtől, megfázástól. Az igazság azonban az, hogy azok a gyerekek, akik már pár hónapos koruktól minden nap edződnek a hideghez, sokkal kevesebbet és rövidebb ideig betegek, mint akiket a meleg szobában őriznek, és minden széltől óvnak. Vannak bölcsődék, óvodák, ahol a gyerekek ebéd után kint alszanak a teraszon - mínusz 5 fokig, nem csak "szép időben".

Mikor, hogyan levegőzzön a baba?

A babákat, tipegőket elég macerás fel- és leöltöztetni, és sok esetben a szülőknek is sokkal kényelmesebb ezt kikerülni, a hideg szélre hivatkozva inkább bent maradni, vagy legfeljebb egyszer kimozdulni, de akkor hosszabb időre. Az öltöztetési nehézségek ellenére azonban ez utóbbi azért nem az igazi, mert ha sokáig tartózkodunk a hidegben, a kicsik teste könnyebben átfázik, lehűl, ezért egészségesebb, ha inkább délelőtt is, délután is beiktatunk a programba egy-egy rövidebb lakáson kívüli programot.

A babák téli öltöztetése 
Alapszabály, hogy a legkisebbeket, akik még csak a kocsiban fekszenek vagy üldögélnek, alaposabban fel kell öltöztetni, mint a szaladgáló örökmozgókat. Ügyeljünk arra is, hogy inkább a babakocsit béleljük ki alul felül egy pléddel, bundazsákkal, mint hogy a babát öltöztessük túl.

A tipegőknél megpróbálkozhatunk a babakocsis utak helyett a sétával, motorozással. Kisebb az esélye, hogy lehűljön keze-lába, vagy megfázzon, ha folyamatosan mozog, mint ha csak a kocsiban üldögél, még ha jól becsomagolva is.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy ha esik, ha fúj, a gyerekeket reggeltől estig be se engedjük majd a házba. A friss levegő mindenkinek fontos, de semmiféle tragédia nem történik, ha olykor valamilyen ok miatt kihagyunk egy-két napot. Nem érdemes bőrig ázni, csak hogy teljesítsük a napi penzumot, vagy exrém hidegben, -10 fok alatt is érdemes fontolóra venni mennyire mozdulunk ki. A kicsi betegségei alatt is legyünk visszafogottabbak azzal, hogy mikor és mennyi időre érdemes kimozdulnunk.