Brokkoli kell a fájó térdre
Brokkoli kell a fájó térdre A brokkoliban található vegyületek egyike az ízületek …
Cukor helyett nyírfacukrot!

Régóta köztudott, hogy a kristálycukor bizony nem a legegészségesebb élelmiszerek egyike. Sőt, fehér méregnek is hívják egészségkárosító hatásai miatt. Az egészséges életmód hívei igyekeznek kizárni a cukrot a mindennapos étkezéseikből, helyette más alternatívákat keresnek. Az egyik ilyen a nyírfacukor. 

Érdekes, hogy a nyírfacukrot már a XIX. században felfedezték, bizonyos Hermann Emil Fischer nagyszerű kutatásaiért 1902-ben Nobel-díjat is kapott. A német tudós rájött, hogy a nyírfa kérge és rostja tartalmaz egy bizonyos cukorfélét, amely ízében és megjelenésében teljesen olyan, mint a kristálycukor. Az élettani hatásai viszont éppen az ellenkezőjét mutatják. Eleinte csak cukorbetegeknek javasolták a fogyasztását, de aztán a kutatások bebizonyították, egészségügyi hatásai miatt bárki eheti.

Nyírfacukrot tömeges, ipari méretekben először Finnország gyártott a II. világháború idején, amikor a világtól elzárva az ország nem jutott elegendő kristálycukorhoz. Az előállítása azonban igen bonyolult és drága, ezért aztán a világégés után háttérbe is szorult a nyírfacukor gyártása. Manapság azonban a kutatók rájöttek, hogy a nyírfacukrot nemcsak nyírfából, hanem több más hasonló rosttartalommal rendelkező növényből is ki lehet vonni, ráadásul más, sokkal gazdaságosabb, hatékonyabb és környezetkímélőbb módszerekkel. Ez új távlatokat nyitott és most már más ipari növények fel nem használt részeit is hasznosítani tudják.

De lássuk, miért is olyan szuper a nyírfacukor? Azt már említettük, hogy az íze és a megjelenése teljesen azonos a kristálycukoréval, viszont a fogyasztása nem vezet elhízáshoz, cukorbetegséghez, fogszuvasodáshoz. A cukorbetegek számára igen fontos, hogy a feldolgozásához, hasznosításához a szervezetnek nincs szüksége inzulinra. Stabilizálja a vércukorszintet.

A diétázók számára is van egy remek tulajdonsága, mert enyhíti az éhségérzetet, csökkenti a cukor és szénhidrát utáni vágyat, kalóriatartalma igen alacsony.

Fogyasztása nagyobb mennyiségben hashajtó hatású, normál adag esetén gátolja a székrekedést, gyorsíja az emésztést, segíti a kiválasztást, lúgosítja a szervezetet.

Nem okoz fogszuvasodást, lelassítja a fogkőképződést.

Tudni kell még, hogy candida gombára is jó, méregtelenítő, valamint segíti a kálcium és a B vitamin felszívódását.

Édesítő értéke a cukorhoz viszonyítva 1:1. A cukorhoz hasonlóan keveredik, oldódik, így a receptekben mindenféle változtatás nélkül használható. Viszont a kelt tészták készítésére nem alkalmas, mert az élesztő gomba féléknek nem nyújt táptalajt, sőt nem is karamellizálódik.

Forrás: hajraegeszseg.hu