Minden ötödik magyar nő szenved rendszeresen migréntől, még többen érzékenyek a frontokra.
Minden ötödik magyar nő szenved rendszeresen migréntől, még többen érzékenyek a frontokra. Hideg és meleg frontok …
Hogyan hatnak az ételek a vércukorszintre?

Az élelmiszereket három fő csoportra oszthatjuk: szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra. A szénhidrátok  - amelyek lehetnek összetett (keményítő) és egyszerű (cukrok) szénhidrátok –  a fehérjéknél és a zsíroknál jobban megemelik a vércukorszintet. Szénhidrát-tartalmú étel például a kenyér, a tészta, a gabonapelyhek, a bab, a tej, a gyümölcslevek és az édességek. Ha valaki több szénhidrátot eszik, mint amennyit a szervezete fel tud használni, akkor a vércukorszintje nagymértékben megnövekszik. Ezért célszerű több, kisebb étkezésre elosztani a napi szénhidrát-bevitelt.

Refrigerator (3)

 

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index (GI) azt jelzi, hogy a szénhidrát-tartalmú ételek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet. (A különféle szénhidrátok ugyanis nem egyforma sebességgel alakulnak át cukrokká a szervezetben.) Az élelmiszerek GI-száma 0 és 100 között változik. Például a cukor (glukóz) glikémiás indexe 100, hiszen a cukortól a vércukorszint nagyon hirtelen megemelkedik. A lassan emészthető és a vércukorszintet csak fokozatosan emelő élelmiszerek GI-értéke alacsony. Az alacsony glikémiás indexű, vagyis a vércukorszintet lassan emelő élelmiszerek zsír- és kalóriatartalma általában alacsonyabb, fogyasztásukat hosszabb ideig követi jóllakottság-érzés, ez pedig segíti a testsúly kontrollálását. Ezekkel az élelmiszerekkel a vércukorszint kiegyensúlyozottá tehető és mindezeken túl csökkentik a „rossz” (LDL), és emelik a „jó” (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Néhány példa alacsony, közepes és magas GI-értékű élelmiszerekre:

A glikémiás index nehezen értelmezhető, ha egy étkezés során többféle ételt is fogyasztunk. Ha magas glikémiás indexű ételt, például fehér kenyeret alacsony indexű élelmiszerrel, például szárazbabbal vagy chilivel együtt fogyasztunk, az együttes vércukoremelő hatás nagyjából a két összetevő GI- értéke közé esik majd. Viszont ha valaki egyszerre nagy mennyiségű szénhidrátot fogyaszt, az az étel GI-besorolásától függetlenül megemeli a vércukorszintjét. E probléma megoldására vezették be a glikémiás terhelés (GT) fogalmát, ami az étel szénhidrát-tartalmának és glikémiás indexének viszonyszáma.

Forrás: Magyar Diabetes Társaság