Mire is jók tulajdonképpen az antioxidánsok?
Az egészségünknek is vannak hősies katonái, akik óvják és védik a szervezetünket a káros behatásoktól. Az antioxidánsok a szabadgyökök sejt és szövetkárosító hatásai ellen vethetőek be.
Miért rosszak a szabadgyökök?
Miközben a bevitt táplálékból a szervezetünk felhasználható energiát készít, mindegy melléktermékként szabadgyökök keletkeznek. Normális esetben a védekezőrendszerünk azonnal semlegesíti őket, viszont a különböző szennyezőanyagok hatására annyira sok szabadgyök keletkezik, hogy a szervezetünk már nem bír el velük. A szabadgyökök ugyanakkor sok minden rossz okozói: sejt és szövetkárosító hatásai miatt őket is kell szidnunk, ha az öregedést jelző ráncokat veszünk észre a bőrünkön, erősítik a koleszterin káros hatásait, így elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, de a kutatók egy sor krónikus betegség okát is bennük látják.
Miért jók az antioxidánsok?
Az antioxidánsok olyan molekulák, amik megkötik a szabadgyököket, és így semlegesítik a negatív tulajdonságaikat.
Antioxidánsok például az E-vitamin, a C-vitamin, a béta-karotin, a szelén és a cink. Az elmúlt időszakban egyre inkább felfutott a szabadgyökök és így az antioxidánsok vizsgálata, így egy sor újabb anyagról is kiderült, hogy az antioxidánsokat erősíti: így ide soroljuk még a borokban, zöld teákban megtalálható polifenolokat, a fokhagymában is megbújó szerves szulfidokat vagy a gyümölcsök színeiért is felelős anticianint. Az öregedésgátló tulajdonságaik miatt pedig nem csak az élelmiszereket tartalmazó polcok között, hanem kissé arrébb a szépségipar kencéi között is megtalálhatjuk őket a címkéken, például hozzáadott E vagy C-vitamin formájában.
Hol keressük az antioxidánsokat?
1. Étcsokoládé
Bár a csoki a fogyókúrázók igazi ellensége, mégsem kellene teljesen lehúznunk az egészséges ételek listájáról, hiszen a kalóriatartalmával arányosan nő az antioxidáns tartalma is. Rengeteg polifenolos antioxidáns található benne, így a szív-és érrendszernek igaz jótékony hatást gyakorol.
De vigyázat! Az étcsokira is igaz, hogy jóból is megárthat a sok!
2. Olíva olaj
A mediterrán konyha elengedhetetlen kelléke az olíva olaj szintén az étcsokoládéhoz hasonlóan szintén fenolokat tartalmaz.
De vigyázat! Vásárláskor mindenképpen legyen első a minőség! Ugyanis míg az „átlagos” olívaiolajat különböző oldószerekkel vonják ki a növény magjából, addig a jó minőségű, extra szűz olajnál a gyümölcs préselésével jutnak az olajhoz, ami így jóval gazdagabb marad antioxidánsokban is.
3. Vörös bor
Franciaországban a kutatók értetlenül meredtek a papírjaikba: hogyan lehet az, hogy bár rengeteget cigarettáznak, a konyhájuk borzasztóan zsíros és még sok alkoholt is isznak, mégis kivételes jók a szív- és érrendszeri betegségeket érintő statisztájuk? A „francia paradoxonnak” elnevezett jelenségnek végül is találtak egy lehetséges magyarázatot, a híres francia vörösborokat. A vörösbor polifenol és egyéb antioxidáns tartalma miatt jó a szívnek.
De vigyázat! A vörösborra is igaz, hogy a mérték érték!
4. Hüvelyesek
A hüvelyesek roppant gazdagok antioxidánsokban, hiszen arginin, E-vitamin, B-vitaminok, folsav, kálium, vas és cink is található bennük. A hüvelyesek így csökkentik a rossz-koleszterin szintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Így hát tegyünk nyugodtan az asztalra veteménybabot, zöldbabot, borsót, csicseriborsót vagy lencsét, de kiséletezzünk bátran a többi hüvelyessel is!
De vigyázat! A veteménybabot legalább tíz percig nagy lángon kell főznünk ahhoz, hogy a benne található méreganyagok távozzanak belőle.
5. Növényi magvak
Amellett, hogy rengeteg antioxidánst, így A-, B-, D-, E- és K-vitamint, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, szelént és cinket is tartalmaznak, még a szív- és érrendszernek hasznos omega-3 és omega-6 zsírsavat van bennük. Csemegézzünk tehát nyugodtan tökmagot, napraforgómagot vagy szezámmagot!
Vigyázat!
A felvágottak, csomagolt termékek címkéjén is találkozhatunk antioxidánsokkal, ezek viszont nincsenek jótékony hatással a szervezet működésére! Az adalékanyagként feltüntetett anyagok feladata az, hogy az élelmiszereket hosszabb időre eltartsák.
Forrás: www.egeszseg.hu