Hangulatjavító apró trükkök
Hangulatjavítás apró trükkökkel   Rajtunk is múlik, hogy milyen a napunk, milyen a kedvünk. Apró …
Aszalt gyümölcsök: gyógyító finomságok

Aszalt gyümölcsök: gyógyító finomságok
 

Az aszalt gyümölcsöknek legtöbben kevés figyelmet szentelünk, pedig amellett, hogy finomnassolni valók, a betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszanak. A most következőkben megtudhatod, melyik aszalt gyümölcs pontosan milyen hatást gyakorol a szervezetedre!

A szárított gyümölcs az egyik legegészségesebb alternatívája a finomított cukornak, emellett pedig kiváló módja az édességvágy kielégítésének. Míg sok gyártó a gyümölcsökben található természetes cukrokat, a fruktózt használja termékei elkészítésénél, a gyümölcs önmagában fogyasztása létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja szervezetünket.

Nem mind egyforma
A szárított gyümölcs önmagában is sok cukrot tartalmaz, a legtöbb boltban kapható változatát további nagy mennyiségű cukrot adnak, hogy extra ízt kölcsönözzenek neki. Fontos éppen ezért, hogy kerüljük azokat a szárított gyümölcsöket, melyek inkább cukorkák, mint egészséges nassolnivalók. Ide tartozik legtöbbször az ananász, melyet finomított cukorral vonnak be, az áfonya, amihez szinte kivétel nélkül kell édesítőszer, hogy elvegyél fanyarságát, valamint a görögdinnye.

Aszalt alma- Az immunrendszer őre
Az almában rengeteg fitotápanyag található, melyek antioxidánsként funkcionálnak, megszabadítja a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól. Kiváló forrása a rostoknak, így nagyban segíti emésztésünket. Gazdag forrása a jódnak, a kalciumnak, a fluornak, és a szelénnek, melyek segítségével immunrendszerünket erősíthetjük.

Aszalt sárgabarack- A magas vérnyomás ellensége
Az aszalt sárgabarack tele van rosttal, és béta-karotinnal, valamint kiváló forrása a C-vitaminnak, vasnak, kalciumnak, foszfornak, szilíciumnak, és káliumnak. Emellett kiemelkedően magas vastartalommal bír, így gyógymódot jelenthet a vashiányos vérszegénység ellen. Emellett háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, ami csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Szárított datolya kimerültség ellen
Bár a szárított datolya több kalóriát tartalmaz, mint friss változata, tele van rostokkal, vassal, niacinnal, káliummal, A-vitaminnal, és rézzel. Hatékony gyógymódot jelenthet, legyen szó akár székrekedésről, vérszegénységről, vagy fáradtságról. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és erősíti az immunrendszert.

Aszalt szilva- A székrekedés megelőzésére
Az aszalt szilva gazdag forrása a rostoknak, A-vitaminnak, káliumnak, és réznek. Segíti a fogyást, és normál értéken tartja a vércukorszintet. Mindegy, hogy frissen, aszalva, vagy lekvár formájában fogyasztjuk, az egyik legjobb természetes hashajtó, köszönhető ez magas rosttartalmának és a szorbitol nevű anyagnak.

Mazsola
A mazsola egy igazi természetes édesség 70% tiszta fruktózt tartalmaz, zsírmentes, koleszterinmentes, és létszükséges vitamin és ásványi anyag található benne. Kutatások szerint, jótékony hatással van a csontsűrűségre, a benne lévő fitotápanyagok óvnak az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.

Forrás: lifemagazin.hu