10 természetes antibiotikum
10 természetes antibiotikum Az antibiotikumok szinte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak az egész …
Így vigyázzunk szeretteinkre

HOGYAN VIGYÁZZUNK SZERETTEINKRE?

Van olyan családtagja, akiről biztosan tudja, hogy kifejezetten rizikócsoportba tartozik a szív-és érrendszeri betegségek tekintetében? Üres okoskodás, papolás helyett példamutatással óvhatja egészségüket. Megmutatjuk, hogyan!

Amikor az ember gyermeket vállal, szinte biztos, hogy megfogadja, ő másképp fog csinálni mindent, mint a szülei. Aztán azon kapja magát, hogy mégis áthatja a mindennapjait a régi minta, amitől nehéz megszabadulni. Valahogy mégis rá-rágyújtunk társaságban, csak kerül csipsz mindig a kosárba, ellágyulunk a konyhapultnál állva, ha a zsír és az olaj közötti harcban végül a zsírért nyúlunk, és valahogy mindig könnyebb “holnapra” halasztani a testmozgást.

Nem lehetünk azonban ilyen könnyelműek akkor, ha a családunk egészségének megőrzése a cél, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk jó mintát lásson, vagy ha hitelesen szeretnénk meggyőzni a nagynénit, nagymamát vagy unokatestvért, hogy tennie kell egészségért, ha már küszöbön áll a magas vérnyomás, a vérzsírértékek az egekben vannak, netán a cukorbetegség réme fenyeget, akár csak egy prediabétesz formájában is.

Így mutassunk példát kicsiknek és nagyoknak!

- Sportoljon együtt a család: nem kell maratont futni vagy versenyszerűen teniszezni, elég, ha természetessé válik az életünkben, hogy a sport, a mozgás elengedhetetlen! Az iskolában is számtalan lehetőség van arra, hogy a gyerek sportoljon! Mindez azonban hiteltelen, ha mi magunk nem eddzük magunkat. Gyerekek mellett ideális kikapcsolódás és mozgásforma lehet a futás, a kerékpározás esténként, és könnyen lehet, hogy a család többi tagja is kedvet kap, hogy olykor csatlakozzon hozzánk!

- Kiváló lehetőség a sport iránti lelkesedés felébresztésére valamilyen tömegsportrendezvény (városi futások, kerékpáros rendezvények, fitnesznapok), ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek jut lehetőség mozogni!

- Az idősebb hozzátartozókat mozdítsuk ki: rendszeresen invitáljuk őket közös sétára, esetleg biztosítsunk nekik egy fuvart a legközelebbi uszodához, ne csak azt szajkózzuk, hogy igenis ki kell mozdulniuk!

- Menjünk el családostul az ingyenes szűrővizsgálatokkal egybekötött rendezvényekre! Olyan alkalmak ezek, amikor nem kell a beutalókkal, várólistákkal bajlódni, nem mellesleg pedig szórakoztató programokkal is színesítik az odalátogatók napját. Nem lehet elég öregnek vagy fiatalnak lenni ezekhez sem!

- Járjunk együtt a legkisebbekkel bevásárolni, és magyarázzuk el, melyik termék mellett milyen érv és ellenérv szól. Ha csak tehetjük, mindenből válasszuk az egészségesebb alternatívát, tanítsuk meg nekik, hogy mit kell figyelni a címkén egészségünk érdekében. Ugyanez a vásárlósdi az idősebbekkel is elengedhetetlen: kísérjük el őket a bevásárlásokra, és erősítsük bennük az egészséges fogyasztói magatartást! Ha már nem tudnak kimozdulni, még egyszerűbb a dolgunk, hiszen egyszerűen csak egészséges hozzávalókból kell feltankolnunk a háztartásukat, ha mi intézzük nekik a bevásárlást!

- Főzzünk együtt az idősebbekkel, megmutatva nekik, hogy is lehet szívbaráttá tenni a konyhát, milyen konyhatechnikai eljárásokra érdemes cserélni a zsírban sütést (párolás, gőzölés stb.), miként lehet kiváltani a zsíros alapanyagokat, becsempészni a teljes kiőrlésű gabonaféléket, halat, könnyű szárnyashúst a repertoárba, elfelejteni a sót, és helyette a zöld fűszerekkel varázsolni! Nem kell őket mindennek a helyességéről meggyőzni, az is óriási siker, ha csak egy-egy tippünket beépítik a főzési rutinba!

- Segítsük elhagyni a káros szenvedélyeket - mutassunk helyettük alternatívákat! Természetesen ez is akkor lesz csak hiteles, ha mi magunk is az egészséges utat választjuk a cigaretta, az alkohol és a kávé helyett! Ha nagyon nincs más ötlet, motiváció, amivel az illetékeseket meggyőzhetnék, mindig ott van a legfontosabb: gyermekeiknek, unokáiknak, rokonaiknak még sokáig szükségük lesz rájuk!

- Ha azt tapasztaljuk, ismerősünk, rokonunk nem hajlandó tenni semmit egészsége érdekében, felajánlhatjuk, hogy a legközelebbi orvosi vizitre elkísérjük. Jelenlétünk már ahhoz is hozzájárulhat, hogy helyette is feltegyünk fontos kérdéseket, ezzel tudatosítva benne a kockázatokat, amit a nemtörődömségével vállal. Ha úgy érezzük, a gyógyszerszedése hagy némi kívánnivalót maga után, vegyük kezünkbe a dolgot! A hét elején adagoljuk ki egy heti tárolóba, és rendszeresen emlékeztessük, kérdezzünk rá, hogy bevette-e. Ezt ugyancsak meg lehet tenni a vérnyomás ellenőrzésével.

Forrás:www.szivderito.hu