Súlyos betegségnek tartjuk az influenzát, mégsem teszünk ellene
A Kutatópont által az idei első negyedévben készített átfogó, reprezentatív kutatás szerint a magyarok …
Így kell helyesen fogat mosni!

Így kell helyesen fogat mosni!

Az emberek nagy része azt hiszi, hogy a fogszuvasodás és a különböző fogágybetegségek az élet természetes velejárói. Nagyobbat nem is tévedhetnének! Alapos fogmosással ugyanis a legtöbb fogászati probléma megelőzhető. Érdemes hát egyszer elsajátítani és a gyerekeknek is megtanítani a helyes fogmosás technikáját, mert az egész család rengeteg pénzt és vesződséget spórolhat vele.

 

A helyes fogmosás alapszabályai:

 

Naponta legalább kétszer két percig – reggel és este – mosson fogat. A fogmosás idejét érdemes órával mérni, mert két perc hosszabb lehet, mint hinné.

A fogkefét úgy tartsa, hogy a feje 45 fokos szöget zárjon be a fogfelszínnel, vagyis félig az ínyen, félig a fogfelszínén legyen. A fogmosás során így a fogak közti rések, valamint a fognyak és az ínyszél is megtisztulnak. Ez azért különösen fontos, mert innen indul ki a legtöbb fogágybetegség.

Végezzen körkörös mozdulatokat a fogkefével 15-20 alkalommal, de ne nyomja túl erősen a kefét, mert azzal csak árt a zománcnak.

A körkörös mozgás után végezzen söprő mozgást a fogak koronája felé, hogy a fellazult lepedék távozhasson.

A fenti mozdulatsort három foganként ismételje meg, majd a szokásos módon tisztítsa meg a fogak felszínét is.

A fogmosás végén plakkfestő tablettával ellenőrizheti a fogmosás eredményességét. A tabletta megmutatja, hogy hol maradt lepedékes a fog felülete. A gyerekeket ez a mutatvány biztosan szórakoztatja majd és lelkesebb fogmosóvá teszi.

A legfontosabb tanács, hogy a fogmosást mindig kövesse a fogak közeinek megtisztítása fogselyemmel vagy fogköztisztító fogkefével. Ez az egy perc tényleg százezreket spórolhat a családi kasszának.

Jó tudni, hogy a fogmosás is csak akkor hatékony, ha személyre szabott. Ha nem egészségesek a fogai, mindenképpen kérje fogorvos vagy dentálhigiénikus tanácsát a helyes technika elsajátításához. Azok, akik kivehető fogpótlással, implantátummal vagy koronával élnek, még alaposabban mossanak fogat, hogy a fogágybetegségeket elkerüljék.

 

Ma már sok gyerek – sőt felnőtt is – visel állandó fogszabályzót, nekik szintén külön figyelmet kell fordítani a fogápolásra. Nemcsak alaposabban és kissé más technikával kell mosniuk a fogaikat, hanem speciális eszközöket is érdemes használniuk, mint az apró kefécskék és a szájzuhany.

forrás: egeszseg.hu