Súlyos következményekkel is járhat a műköröm-allergia
Súlyos következményekkel is járhat a műköröm-allergia A nem megfelelően alkalmazott készítmények …
Táplálkozás

Táplálkozás

Korunk jellemzô táplálkozási hibái

Ha néhány ezredév múlva valaki feltárja a jelenleg lakott települések maradványait, és elemzi táplálkozási szokásainkat, valószínűleg igen szegénynek tart majd minket. Megtalálja ugyanis azokat a nagymértékben feldolgozott, tápanyagot alig tartalmazó élelmiszereket, melyek manapság az átlag család asztalára kerülnek. És ha ugyanezen kutatók a természeti népek háza táján néznek szét? Bizony korszerű táplálkozási elvek nyomaira bukkannak majd.

Mit rontunk el?

Rossz minőségű alapanyagból főzünk, ételeink túl sósak, mert a túlzott főzéstől ízüket már elvesztették, és só nélkül élvezhetetlenek lennének. Az egyszerre elfogyasztott szilárd étel mennyisége meghaladja emésztőrendszerünk kapacitását, ezért annak lebontása nem tökéletes, s mindez a salakanyagok felszaporodásához vezet. Nem rágjuk meg rendesen az ételt, sokszor állva, kapkodva eszünk. Rossz a tápanyagok aránya étkezésünkben: túl sok fehérje (hús, sajt stb.), túl kevés rostanyag (döntően fehérkenyér fogyasztása), sok finomított szénhidrát (fehér kristálycukor, édesség), túl sok testidegen kémiai anyag (élelmiszer színezékek, tartósítószerek, ízfokozók), kevés zöldség és gyümölcs, alacsony napi folyadékfogyasztás jellemzi táplálkozásunkat. Mindezek egyenes úton vezetnek korunk egyik fő egészségügyi problémájához, az elhízáshoz.

Súlyos táplálkozási zavarok (bulimia nervosa, anorexia nervosa)

A bulimia és az anorexia olyan testképzavarok, melyek evészavarban nyilvánulnak meg.

A bulimia jelentése farkaséhség. A farkaséhségben szenvedő tudatában van betegségének. Étrendjében a falási periódusok koplalással váltakoznak. Egy falás alkalmával óriási mennyiségű ételt eszik meg (pl. 1 tepsi süteményt + 1-2 egész pizzát + akár kilónyi csokoládét). Rendszeresen szed hashajtókat és hánytatja magát. A betegséget a fogorvos észleli először, mert a hányáskor feljövő sav kimarja a fogzománcot. Kimenetele nem halálos, de tönkremegy a beteg gyomra, emésztőrendszere, hormonháztartása és fogai. A bulimiás embert fokozott szexuális vágy jellemzi. Testalkata normális. A fogakon kívül az egyetlen árulkodó külső jel a nyálmirigy megnagyobbodása, melytől az arc a normálistól eltérően pufóknak hat.

Az anorexia nervosa jelentése kóros soványság. Az anorexiás egyén nincs tudatában betegségének. Az orvosok akkor tekintenek valakit anorexiásnak, ha két hét alatt a beteg testsúlya több mint 10%-át elveszíti. Az anorexiás beteg naponta kevesebb mint 500 kalóriát visz szervezetébe, és evéskor bűntudatot érez. A tükörben – bármilyen csont soványra fogyott is – mindig kövérnek látja magát. Önsanyargatásba kezd, szeretné kiiktatni a testét. Szexuális vágya és menstruációs ciklusa megszűnik. Minden területen túlzott elvárásokat tűz maga elé. A betegség nagyon súlyos, ha a beteg nem kap megfelelő kezelést, kimenetele halálos. Az anorexia hátterében általában komoly önértékelési probléma áll, valamint teljesítménykényszer, depresszió, sokszor nemi erôszak és családi feszültségek. És persze ne feledkezzünk meg napjaink „nôideál”-jairól, a Barbie baba típusú, girhes topmodellekrôl sem, akik legtöbbjérôl tudjuk, hogy sajnos szintén anorexiás problémákkal küzd.

Sovány, túlsúlyos vagy pont jó? Mi a testtömeg- index?

Az, hogy valaki túl sovány, túlsúlyos vagy elhízott, a testtömeg - index (body mass index, BMI) kiszámításával határozható meg. A testtömeg- index csak 18 éves kor felett használható. Kiszámítása úgy történik, hogy testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért testmagasságunk négyzetével.

A 25 alatti értékek megnyugtatóak, a testsúly ideális. A testsúly megtartására kell törekedni. A 25-29 közötti testtömeg- index már jelzésértékű, túlsúly áll fenn. Ez már fokozott kockázatot jelent anyagcsere, ill. szív és érrendszeri betegségekre. A 30 feletti érték azt jelenti, hogy elhízásról van szó. A súlytöbblettel járó betegségek veszélye magas, és ezeket csak a testsúly csökkentésével lehet elkerülni. Ha már fennáll egy vagy több ilyen betegség, a testsúlycsökkenés akkor is lényeges javulást hoz. Ilyen következményes betegségek a magas vérnyomás, a koszorúér megbetegedése, a cukorbetegség, az ízületi – és bizonyos daganatos betegségek stb

forrás: www.karinthy.hu

kép: www.femcafe.hu