Új egészség alkalmazás okostelefonra
Új egészség alkalmazás okostelefonra Béta verzióban már elérhető az e-egészség …
A férfiak miatt klimaxolnak a nők?

A férfiak miatt klimaxolnak a nők?

A férfiak fiatal nőkhöz való vonzódása állhat annak hátterében, hogy az evolúció során a nőknél kialakult a menopauza - állítják kanadai kutatók.

Régóta próbálják megfejteni, hogy miért alakult ki nőknél a menopauza az evolúció folyamán, míg a férfiakra és az állatvilág szinte minden fajára - nemtől függetlenül - az egész életen át tartó termékenység jellemző. A kanadai McMaster Egyetem szakemberei nemrég egy újabb lehetséges magyarázattal álltak elő: a menopauza a férfiak, pontosabban a férfiak fiatal nőkhöz való vonzódása miatt alakulhatott ki.

A kutatók számítógépes szimulációval modellezték, hogy a férfiak párválasztási szokásainak hatására miként alakulhattak ki a női termékenységet az életkor előrehaladtával hátrányosan befolyásoló mutációk, amelyek a menstruáció teljes megszűnéséhez vezettek.

A PLOS Computational Biology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a menopauza (szó szerint a menstruáció vége) a természetes szelekció nem tervezett következménye, amelynek hátterében a férfiak fiatalabb nőkhöz való vonzódása áll. Az evolúció során a férfiak (idősebbek és fiatalabbak egyaránt) többnyire a fiatal nők kegyeiért harcoltak, így az idősebb nőknek sokkal kisebb esélyük volt utódot szülni. A reprodukció hiánya pedig idővel oda vezetett, hogy a nőknél végleg meg is szűnt bizonyos életkor felett a termékenység.

Férfiak kontra "nagymama-teória"

Létezik egy másik elmélet is arra, hogy miért alakulhatott ki nőknél a menopauza. A "nagymama-teória" értelmében az evolúció során az idősebb nők azért veszítették el termékenységüket, hogy ne jelentsenek konkurenciát a menyük számára, továbbá részt vehessenek az unokák gondozásában. A mostani kutatás vezetője szerint azonban ez a feltételezés evolúciós szempontból nem állja meg a helyét, hiszen a természetes szelekció lényege a faj túlélésének elősegítése, a termékenység megszűnése viszont éppen szembemegy ezzel.

A változókor a hormonális változásokon és a termékenység megszűnésén túl egyéb következményekkel, például bizonyos betegségek kockázatának növekedésével is jár. A petefészek által termelt ösztrogén ugyanis a szervezet több mint 200 folyamatában szerepet játszik, így kiesése zavarokat idéz elő. Jelentősen emelkedik többek között a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás kockázata.

forrás: www.origo.hu

kép: www.vital.hu