A spirituális optimizmus 5 alapelve
A spirituális optimizmus 5 alapelve Intuíciódat naponta használod, hogy meggyőződj róla, hogy élsz, vagy, hogy az …
A cigi rágót is betilthatják

A cigi rágót is betilthatják

A mentolos cigaretták is eltűnhetnek, de a slim termékek maradnak.

Az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadta el nemrégiben a dohánytermékekről szóló új irányelvet. Ha a tagállamok minisztereit tömörítő tanács is rábólint a tervezetre, akkor egyebek mellett betiltják a mentolos cigarettákat, és jóval nagyobb fényképes figyelmeztetések kerülnek a dobozokra. A szabályozás célja, hogy elsősorban a fiatalok számára kevésbé legyen vonzó a dohányzás.

Az unióban 40-ről 28%-ra csökkent a dohányosok aránya 2002 és 2012 között. Magyarországon szintén 28% körüli volt ez a szám tavaly, de a csökkenés mértéke jóval kisebb, ugyanis 2000-ben 30,5% volt a dohányzók aránya.

Fókuszban a fiatalok

– Végre eljutottunk odáig, hogy a fiatalokra, illetve a megelőzésre koncentrálunk, és megpróbáljuk megakadályozni a dohányosok „újratermelődését” – mondta Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője, aki szerint jelenetős előrelépést hozhat az irányelv.

A javasolt rendelkezések között szerepel a mentolos és ízesített cigaretták teljes betiltása, beleértve a közelmúltban megjelent, úgynevezett pattintós cigiket is. Ezek füstszűrőjében egy mentolos kapszula található, amelyet a dohányos bármikor elroppanthat, így a cigaretta mentolossá változik. Iparági adatok szerint Magyarországon mintegy 7-8%-ot tesz ki a mentolos termékek forgalma.


Emellett szigorúan szabályoznák a dohánytermékek cukortartalmát, a gyártók ugyanis a szárítás során elvesztett mennyiségre hivatkozva utólag cukrozzák a dohányt. A cukornak az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt a jövőben csak annyi cukrot használhatnának, amennyit a dohánynövény eredetileg is tartalmazott. A tervezet túllép a dohánytermékek körén, ugyanis a tilalom a cigarettát utánzó termékekre is kiterjed. Így megeshet, hogy a cigirágó is eltűnik a boltokból.

Figyelmeztető képek

Nagyobb méretűek lesznek a csomagoláson található képes egészségvédő figyelmeztetések is. Az Európai Unióban jelenleg a dobozok elejének legalább 30, hátuljának 40%-át a figyelmeztetésnek kell takarnia. Ez mindkét oldalon 65%-ra nőne.


– Nincs egyetlen megoldás, amely egy csapásra megoldja a dohányzás problémáját – mondta Demjén Tibor. – Inkább egymás hatását erősítik az intézkedések, legyen szó a dohányzási tilalomról, az áremelésekről vagy a dobozokon lévő figyelmeztetésekről. A törekvések elsősorban a fiatalokra és a megelőzésre összpontosítanak, hiszen például az elrettentő képekre talán rácsodálkozik egy húsz éve függő dohányos, de annak csekély az esélye, hogy emiatt letenné a cigit. Ezért inkább az a cél, hogy a fiatalok minél kevésbé találják vonzónak a dohányzást. Ezt szolgálta volna a vékony, azaz a slim cigaretták betiltása is, ám a javaslatot végül nem fogadták el. Pedig a nőknek szánt, általában díszesebb dobozok és a bennük lévő karcsú szálak azt sugallják, hogy kevésbé káros. Ráadásul a magyarországi eladások mintegy 13-14%-át a slim termékek teszik ki.

Egyforma csomagok

A szakértő szerint a dohányzás elleni küzdelemben az egységes csomagolásé a jövő. Az úgynevezett plain packages azt jelenti, hogy a cigarettákat egyforma színű és méretű dobozban kell árusítani, a márkát és a típust egy szabványos felirattal lehet feltüntetni. Ausztráliában már csak így lehet cigarettát forgalmazni.


Az viszont eltart majd egy ideig, mire a dohányosok a mindennapokban is megérzik az irányelvben foglalt változásokat. Ha a tanács is elfogadja a szabályozást, a tagállamoknak másfél évük lesz arra, hogy saját jogrendjükbe átültessék a rendelkezéseket. Az ízesítők és adalékanyagok terén 36 hónapjuk lesz, a mentolos cigarettákat pedig csak öt év múlva kell levenni a polcokról.

E-cigi: nem lesz változás

• A tervezet szerint a nikotinos e-cigiket gyógyszerként engedélyeztetnék, ha a forgalmazó célja a leszokás segítése. Az e-cigaretták viszont nem tartalmazhatnak majd 30 milligrammnál több nikotint milliliterenként. Továbbá figyelmeztetést kell a terméken elhelyezni, és 18 éven aluliaknak tilos lesz eladni. Mindez nem hoz változást Magyarországon, mivel most is illegális a nikotinos e-cigaretták árusítása.


• Az e-cigi egészségi hatásáról máig nincs egységes szakmai álláspont. Demjén Tibor szerint aggasztó, hogy egy felmérés szerint a magyar fiatalok csaknem öt százaléka használt már e-cigarettát a kérdezés előtti hónapban, miközben hagyományos dohányterméket még sohasem próbált ki. A nikotintartalmú patronok miatt viszont előfordulhat, hogy függőként a cigarettára is rászoknak.

forrás: metropol.hu