Mennyi tojást ehetünk büntetlenül?
Mennyi tojást ehetünk büntetlenül? A tojás sokak szemében még mindig a magas koleszterinszint legfőbb felelőse, az …
Használd ki maximálisan a fűszerek királynőjét! Tippek, trükkök

Bazsalikom: Használd ki maximálisan a fűszerek királynőjét! Tippek, trükkök

Bazsalikom, látványra sem utolsó. Csodás, mosolygós növény, aminek az illata is különleges, és elmaradhatatlan kelléke az olaszos recepteknek. Ha mégsem sikerül „leenni” a leveleit, és úgy látod, már kinövi a konyhád, íme, néhány tipp a felhasználáshoz!

Szaporíthatod

Éles késsel vagy ollóval vágj le egy 8-10 centis szárat a szépséges növényedből! Távolítsd el a nagy leveleket az alsó 4-5 cm-ről!

Majd állítsd bele vízbe, amit cserélj minden másnap. Egy hét múlva megjelennek az apró gyökerecskék, és 3-4 hét elteltével 4-5 centisre nőnek. Ekkor elültetheted őket.

Mit csinálj a bazsalikommal?

 Száríthatod

Több módszer is ismeretes a bazsalikom szárítására. A könnyebben kivitelezhető az, hogy fogod a leszedett leveleket, és egy sütőpapíros tálcán szép szellősen elhelyezed, majd nem napfényes helyen tárolod így pár napig, néha ránézve, megforgatva, ha kívánja. Majd pár nap múlva, mikor kiszárad, némileg összetörve, vagy hagyva nagyobb darabokban egy jól záródó befőttesüvegben elteheted.

Mit csinálj a bazsalikommal?

Ha van helyed lógatni, akkor kipróbálhatod a lógatós szárítást, miszerint 3-4 leveles szárat összefogsz, jó szorosan összekötözöd vagy gumizod, és levegős, ám nem napfényes helyen fellógatod. 6-8 nap múlva csodásan kiszáradnak, és a fenti módszerrel szépen eltehetjük szárított bazsalikom formájában.

Fagyaszthatod

A bazsalikom jól fagyasztható fűszernövény. A telet nem fogja jól bírni, így jó, ha már most gondoskodunk az utánpótlásról.

Egyszerűen az egészséges leveleket lemosva, egy vágódeszkán kiterítve megvárjuk, míg leszárad róluk a víz, és műanyag zacskókban vagy folpackban porciózva eltehetjük.

Mit csinálj a bazsalikommal?

Felaprítva, vízzel felöntve a jégkockatartóban is elkészíthető, jól adagolható a fagyasztott bazsalikomkocka, amit aztán bátran dobhatsz szószokba, de akár egy Bloody Maryben is jól mutat majd.

forrás: www.nlcafe.hu