Vegye komolyan, ha kalimpál a szíve, ne adjon esélyt a stroke-nak
Vegye komolyan, ha kalimpál a szíve, ne adjon esélyt a stroke-nak Szélütés", "gutaütés", "a …
5 legális mód, hogy pénzt keress a testeddel

5 legális mód, hogy pénzt keress a testeddel

Adj vért!

Ha elmúltál 18 éves, és még nem töltötted be a 65-öt, és nincs olyan betegséged, ami ezt kizárja, adhatsz vért. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltenie, és egy évben maximum ötször, nők esetében maximum háromszor adhat valaki vért. A véradásért jelenleg (2013-as adat) 500 Ft-os hidegétel utalvány jár. Így egy év alatt véradással nemtől függően 1500-2500 Ft-nyi utalványra tudsz szert tenni.

Adj vérplazmát!

Ha elmúltál 18 éves, és még nem töltötted be a 60-at, valamint nincs hepatitiszed, HIV-ed vagy egyéb hasonló betegséged, adhatsz vérplazmát, alkalmanként 1-2000 Ft költségtérítésért cserébe (2013-as adat). A határmenti lakosok általában Ausztriába szoktak átjárni, mivel ott ennél jóval többet, 6-7000 Ft-ot fizetnek alkalmanként. A folyamat körülbelül egy órát vesz igénybe, amiből 45 perc maga a plazmavétel.

A levett plazma 72 óra alatt pótlódik, és két plazmaadás között legalább két napnak el kell telnie, de ha rendszeresen adsz plazmát, 7-10 napos várakozási időt javasolnak. A fentiek alapján ezzel a módszerrel Magyarországon évente 50 000 Ft-ot, Ausztriában 210 000 Ft-ot tudsz keresni (ahol az utóbbiból az útiköltség természetesen lejön).

Legyél spermadonor!

Ha elmúlál 18 éves, és még nem töltötted be a 35-öt, valamint egészséges vagy, jelentkezhetsz spermadonornak. Ahhoz, hogy donor lehess, meg kell felelned egy sor egészségügyi kritériumnak: vizsgálják a nemzőképességedet, szűrnek nemi betegségek szempontjából, genetikai rendellenességeket keresnek és pszichológiai teszteket is végeztetnek veled. Ezek a szűrések teljesen ingyenesen állnak a rendelkezésedre, így ha nem is felelsz meg donornak, ennyit mindenképpen nyersz a jelentkezéssel.

Amennyiben minden feltételnek megfeleltél, alkalmanként 10-15 000 Ft költségtérítést kapsz a spermádért cserébe (2013-as adatok). Egy személytől átlagosan 3-6 alkalommal kérnek mintát (a magyar jogszabályok szerint legfeljebb 4 utódot hozhatnak létre a spermáid segítségével), így összesen 30-90 000 Ft-ot kereshetsz a donorsággal. Fontos, hogy ha meg is felelsz a kritériumoknak, a tényleges spermavétel csak hónapokkal később történik meg, így ezzel a módszerrel nem fogsz gyors pénzhez jutni.

A spermadonorok egyes országokban jóval több pénzt (Dániában például alkalmanként 160 000 Ft-ot) kapnak, azonban még ha a jogi környezet esetleg engedi is, hogy az adott országban donor legyél, a rendszeres kiutazások miatt Magyarországon élőknek pénzügyileg valószínűleg nem éri meg a külföldi donorság.

Add el a hajadat!

Ha legalább 35 cm hosszú, szép, egészséges hajad van, eladhatod paróka vagy hajhosszabbítás céljára. A hajadért helytől és minőségtől függően 5-35 000 Ft összeghez, valamint általában egy ingyenes új frizurához is juthatsz. Bár lehetőséged van a hajadat akár postán is eljuttatni a vásárlóhoz, így általában kevesebb pénzt kapsz érte, mintha személyesen jelennél meg a szalonban. Mint mindennél, itt is több pénzt kapsz, ha külföldön adod el a hajadat. A haj átlagos növekedési sebessége 12mm/hónap, ezért ezzel a módszerrel maximum 3-4 évente tudsz egy alkalommal pénzhez jutni.

Hajvásárlással több cég is foglalkozik Magyarországon, ezért érdemes lehet több árajánlatot is kérni, ha a profit maximalizálására törekszel, pl.

Gyógyszerkísérleten való részvétel

Magyarországon a gyógyszerészeti kísérleteken való részvételt nem szabad reklámozni, azokról leginkább betegszervezetektől - például a Magyar Rákellenes Ligától - lehet információt kapni. Pénzt általában a leginkább rizikós, még nem kipróbált szerek teszteléséért lehet kapni, amihez szükséges lehet, hogy valamilyen betegséged legyen, illetve esetlegesen - ha az legális - külföldi kísérleten vegyél részt, ahol a kiutazásodat és szállásodat is állják. Mivel a részvétel nem hirdethető, ezért neten kevés információt találni erről a lehetőségről (jóllehet egy cikk szerint akár napi 100 000 Ft is kereshető a segítségével), így további információkért betegszervezeteket kell felkeresni. A gyógyszerkísérleten való részvétel nagyon veszélyes is lehet, külföldön olyanra is volt precedens, hogy a kísérlet után a résztvevők hosszas kórházi ápolásra szorultak a mellékhatások miatt.

forrás: www.tavmunkavegzess.hu

kép: bestfm.hu