Így spórolj a vízzel!
Így spórolj a vízzel! Rekkenő hőség. A gyerekek pancsolnak, mert ezzel legalább egy kicsit hűtik magukat. A gyerekek …
Elsősegély a kiszáradt növényeknek

Elsősegély a kiszáradt növényeknek

A szövetek kiszáradásának első jele, hogy a levelek kókadoznak, majd elszáradnak, és ha még ekkor sem kap vizet a növény, akkor el is pusztulhat. A túl sok víz viszont csökkenti a gyökerek felvevőképességét, így kevesebb víz és tápanyag jut el a lombhoz.

S.O.S. - kiszáradt a növényem!

 Ahhoz, hogy megállapíthassuk a helyes mennyiséget, ismernünk kell a vízhiány és a túlöntözés tüneteit, és tudnunk kell, ilyenkor mi a teendőnk.

A vízhiány

Az ültetőközeg szürkés színű, és teljesen száraz, a levelek szárazak, és papírszerű a tapintásuk. Ilyenkor távolítsuk el az elhalt növényi részeket, majd az edényt merítsük vízbe addig, amíg az ültetőközeg átnedvesedik. Hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsöpögjön, és tegyük a növényt világos, jól szellőzött helyiségbe, de ne legyen huzatban. Ezután permetezzük le a növény lombját. Egyszerre csak kis adagokkal öntözzük az ültetőközeget, és csak akkor, amikor az előző adagot már teljesen elhasználta, és a növény láthatóan kezd magához térni. Fontos tudni, hogy csak szobahőmérsékletű vagy annál egy-két fokkal melegebb vízzel szabad öntözni a szobanövényeket.

viragok-cserepes

A túlöntözés legalább annyira veszélyes, mint a vízhiány

 A túlöntözés

Az ültetőközeg teljesen átnedvesedett, a levelek elsárgultak és lógnak. Ha a tünetek enyhék, akkor tegyük a növényt napos helyre, és szüneteltessük az öntözést, addig amíg az ültetőközeg kiszárad, nehogy a pangó vízben megfulladjanak a gyökerek. Ha viszont az ültetőközeg teljesen vizes, és a gyökerek feketék és lágyak, az azt jelenti, hogy már megtelepedtek rajta a penészgombák. Ilyenkor csak az segít, ha száraz ültetőközegbe ültetjük át a növényt. Vágjuk le a megpenészedett, elrothadt növényi részeket, és kezeljük valamilyen gombaölő szerrel. Szüneteltessük az öntözést, inkább a lombot permetezzük.

A trópusi növényeknek nagyon sok tápanyagra van szükségük az egészséges fejlődésükhöz!

A megfelelő tápanyag-utánpótlás

A tápoldatozáshoz, azaz a növények egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagok pótlására, nagyon sokféle termék közül választhatunk, amelyek még a speciális igényű növényeknek is alkalmasak. Különféle tápoldatok léteznek a virágos és a levéldísznövényeknek.

A tápoldatozásnál pontosan be kell tartani a gyártó utasításait, mert szinte minden egyes terméknek más és más az adagolása és a felhasználás módja. Nagyon figyeljünk oda a megfelelő adagolásra, mert a túladagolás, (akár a túl gyakori tápoldatozás, akár az egyszerre bevitt mennyiség túladagolása) jóvátehetetlen károkat okoz, akár el is pusztulhat a növény. Kérdéses esetben inkább kevesebbet tápoldatozzunk.

Két tápoldatozás között - különösen, ha vízben oldható tápoldatot használunk - mindig öntözzük meg tiszta vízzel is a növényeket, nehogy túl sok tápanyag halmozódjon fel, mert az káros a növényre.

tapanyag-viragzas

A tápoldat megfelelő alkalmazása elősegíti a növények biztosabb fejlődését

A kereskedelemben kapható tápanyagok

A különféle tápoldatok összetételében nagyon nagy különbségek vannak, mindig azt a szert válasszuk, amely megfelel a szobanövény speciális igényeinek. A folyékony tápanyagokat könynyű adagolni, és egyenletesen oszlathatjuk el az ültetőközegen. Fontos tudni viszont, hogy a folyékony tápanyagok télen megfagynak, és így csökken a készítmény hatékonysága, ezért ezeket a szereket szobahőmérsékleten tároljuk.

Sokkal kényelmesebb a vízben oldható, por alakú szerek használata, amelyből mindig annyi oldatot készíthetünk, amennyire éppen szükségünk van. A tabletta vagy pasztilla alakú tápanyagokat akkor érdemes alkalmazni, ha lassan és fokozatosan kell adagolni a szert. Általában nem jelent gondot a megfelelő adagolás, de nem könnyű egyenletesen eloszlatni az edényben.

A lombra permetezhető tápanyagot is fel kell hígítani szobahőmérsékletű vízben, és már használhatjuk is. Ezek a szerek a három legfontosabb makroelemen kívül többnyire tartalmaznak vasat és magnéziumot, amelyet más tápanyagokkal együtt a lombra juttatunk.

forrás: www.edenkert.hu