Mi is az a gluténérzékenység s mit tehetünk ellene?
Sokszor hallunk manapság a gluténmentes élelmiszerekről. Vagyis lépten-nyomon azt halljuk, hogy ami gluténmentes, az jó a …
Óvjuk a szemünket szoláriumban is

Óvjuk a szemünket szoláriumban is

A hosszú tél után vágyunk leginkább a napsütésre és melegre. Brit szakemberek ismét felhívják a figyelmet arra, hogy a szoláriumot használóknak éppen úgy kell védeniük a szemüket, mint a szabadban napozóknak.

Sokan a figyelmeztetés ellenére is mindössze lehunyják a szemüket, ahelyett, hogy napszemüveget vagy védőszemüveget viselnének.

A brit szemész kollégium optometriai egyáltalán nem ajánlja a szolárium használatát. Ha azonban mindenképpen szoláriumozni akar valaki, fontos, hogy mindig védje a szemét az UV-sugaraktól, mert a szemhéj bőre igen vékony és érzékeny.

A védelem nélküli sugárzás kúszóhályog (pterygium) kialakulásához vezethet, és a későbbi élet során a látás is romolhat.

Egy újabb figyelmeztetés is napvilágot látott: egy ausztrál kutatócsoport további bizonyítékokat talált arra, hogy azoknál, akik fiatal korukban szoláriumoztak, 41 százalékkal gyakoribb a melanoma előfodulása.

forrás: informed.hu