Tudtad? Az állandó stressz refluxot okozhat
Tudtad? Az állandó stressz refluxot okozhat Minden negyedik ember életét megnehezíti a reflux Magyarországon, amiért …
Mit kell tudni egy csontkovács kezeléséről?

Mit kell tudni egy csontkovács kezeléséről?

Valószínűleg Te is hallottál legendákat csodatevő csontkovácsokról, akik állítólag egy mozdulattal "tesznek helyre” porckorongsérveket.

Ha valakinek komoly fájdalmai vannak, és pár eredménytelenül megfutott kör után úgy érzi, hogy a hagyományos kórházi nem nyújt számára hathatós segítséget, akkor hajlamos minden követ megmozgatni, és mindent kipróbálni, hogy enyhítse a fájdalmát. Amikor esetleg műtét is kilátásba kerül, akkor ez a tendencia a legtöbb embernél tovább fokozódik. Volt páciensem, aki a hét minden napján másfajta kezelésre járt.

A csontkovácsok külön "kasztot" képviselnek azon terapeuták közül, akik gerincsérvvel foglalkoznak. Sokan esküsznek rájuk, sokan félnek tőlük, egy biztos: Magyarországon legenda épült köréjük. Nézzük meg tehát, mit is csinál valójában egy csontkovács a porckorongsérvvel: csodát tesz, vagy veszélyt jelent?

A csontkovácsolás hatásmechanizmusa.

Először ismételjük át egy kicsit a gerinc természetes degenerálódási folyamatát. Ahogy a porckorong állandó túlterhelésnek van kitéve, úgy veszít a nedvességtartalmából, és lapul le folyamatosan. Ha valakinek porckorongsérve alakult ki, akkor feltételezhetjük, hogy a gerince korábban igen tekintélyes terhelésnek volt kitéve, tehát a sérv mellett ez a porckorong lelapulás (degeneráció, dehidratáció) is minden bizonnyal jelen van. Ha a porckorong „lelapul”, akkor az egymástól kicsit távolabb lévő ízületi felszínek közelebb kerülnek egymáshoz, és itt jön a probléma.

Az egymás felett álló két csigolya egymáshoz csatlakozó ízületi felszíneinek van egy nagyon érzékeny, érzőidegekkel tele lévő tokja, ami akkor „feszes”, amikor a porckorong viseli a terhet, tehát a két csigolya relatíve távol áll egymástól.

Ha a porckorong lelapult, akkor ez a tok „lötyögőssé” válik: járáskor, hosszú álláskor irritálhatják az ízületi felszínek, és egy rossz mozdulatkor – tipikusan előrehajlásból felegyenesedéskor- a bolyhai becsípődhetnek az ízfelszínek közé, ami nagyon súlyos fájdalommal jár. Ilyenkor ez a tok be is gyulladhat, ami tartósítja az igen heves fájdalmat. (Mellesleg ez jelenség kísértetiesen utánozhatja a porckorongsérv tüneteit.) Sok sérves embernek így nem is maga a sérve, hanem a fent említett ízületi tok érintettség okozza a fájdalmát.

Ekkor jön a képbe a csontkovács. A csontkovács csavaró manipulációs technikái a csigolya közti ízületben egy -dugóhúzó szerű- húzó hatásként jelentkeznek. Ezek a technikák átmenetileg eltávolítja az ízfelszíneket, így a tok lehetőséget kap a "kifeszülésre", a "becsípődött” rész a „kiszabadulásra". A jellegzetes roppanó hang is ekkor keletkezik.

Ez természetesen egy igen jó, és nagyon hasznos dolog. Szerencsés esetben azonnali fájdalomcsökkenést eredményezhet. Ha a fenti folyamat zajlik le a csontkozácskezelés közben, akkor a terapeuta rendelőjébe görnyedten és fájdalmak közepette bebotorkáló páciens egyenesen és mosolyogva fog kijönni. A tokbecsípődés kiszabadult, a fájdalom enyhült. Innen származnak a legendák: " a csontkovács egy mozdulattal helyre tette a sérvemet". Sajnos az igazság azonban a fenti esetben is "odaát van".

Magára a porckorongra a csontkovács kezelése egyáltalán nem hat jótékonyan, kizárólag a tok rendellenes helyzetét képes megszüntetni. ( szubluxáció oldás) Ha a beteg a csontkovács kezelésen kívül nem kap valamilyen oki szintű terápiát, olyat, ami kifejezetten a porckorongjára hat, ha nem iktatja ki a probléma valódi okát, ami a degeneráció/lelapulást okozza, legkésőbb pár nap múlva ugyanúgy fog állni a mozgásszegment mint a csontkovács kezelése előtt, és a fájdalmak is hamarosan visszatérnek.

Ez még nem a legnagyobb baj:

A csavaró mozgások nagyon veszélyesek a sérült porckorongra nézve. Miközben a tok „fellélegzik”, a porckorongra erős nyíró erők hatnak, ami akár végzetes lehet a porckorong sérült hátsó részének a folytonosságára nézve. Egy felületes ismeretekkel rendelkező csontkovács –sajnos hétvégi tanfolyamokon tanult csontkovács Magyarországon rengeteg van- nagyon sokat tud ártani egy hirtelen, nagy erejű rotációs mozgással, ami akár a porckorong sérült rostos gyűrűjének kiszakadásával is járhat.

Nagyon fontos tehát, hogy csak képzett, orvosi, vagy gyógytornász végzettséggel rendelkező, magát nem csontkovácsnak, hanem manuálterapeutának nevező szakemberhez menjünk. Manipulációs – kiropogtatós- kezelést ma a hatályos jogszabály szerint csak olyan ember végezhet, aki elvégezte valamelyik orvosi egyetem kétéves posztgraduális manuálterápiás képzését. Sajnos ilyen ember nem sok van az országban, viszont olyan csontkovács, aki fennhangon hirdeti a csodatetteit, de közben a gerinc alapvető anatómiájával sincs tisztában, rengeteg. Ők nagyon veszélyesek. Mindenképp el kell kerülni az ilyen embereket!.

A jó „csontkovács” kiválasztásához néhány jó tanács:

- Ne mondja azt, hogy menj vissza hozzá hétről hétre!

Jó esetben egy (!) csontkovács kezelés elegendő kell, hogy legyen. A terapeuta kioldja a blokkot, és utána már a lelapult porckorong regenerálásával, vagy a stabilizáló izmok megerősítésével kell foglalkozni. Ha a csontkovács újra és újra kiropogtat, akkor megvan az esélye, hogy a tok-szalag rendszer kilazul a sok „ropogtatástól” és instabilabbá válik a mozgásszement. Nagy hiba. Ha a csontkovács visszarendel, akkor minden bizonnyal a pénztárcádra utazik. Azonban ha gyógytornásszal együtt rendel, akihez a kezelése után irányít, vagy a manipulációs kezelés után gyakorlatokat mutat, akkor valószínűleg nem jársz rossz helyen.

- Ne ropogtasson végig mindent!

Egy jó manuálterapeuta rengeteget vizsgál, de csak keveset "roppant". El kell döntenie, hol és milyen a blokk, a „becsípődés” majd azt kell megoldania. Aki ész nélkül ropogtat végig, ráadásul minden előzetes vizsgálat nélkül teszi ezt, szinte kizárt, hogy tudja, mit csinál.

-NE!!! Csavarjon a sérvvel ellentétes irányba!

Ez a sérv kiszakadásával járhat. Rémregényeket tudnék mesélni, a Gerincszervíz pácienseinek miket mondtak korábban magukat csontkovácsnak nevező, hétvégi tanfolyamon végzett, de meggyőző előadásmóddal rendelkező emberek. Mindenképp képzett manuálterapeutát keress, ha a csontkovács kezelés szimpatikus számodra.

-NE mondja, hogy letörögeti a meszet a csigolyákról, és hogy helyre teszi a porckorongot.

Nagy baj lenne, ha az ízületi felszínekről valaki le tudná törni a meszet. Szerencsére ezt még az a "csodacsontkovács" sem tudja megcsinálni, aki ennek tudja be a roppanó hangot, miközben manipulál. Láttam olyat is, aki a bőrön keresztül próbálta visszatuszkolni a kiboltosult porckorongot. (mit sem törődve az útjába álló csontos csigolyanyúlványal, szalagrendszerrel, csigolyaívvel, gerincvelővel stb…:) )Sajnos csontkovács téren nagyon sok kétes hozzáértésű „szakember” van az országban. A beteg emberek kétségbeesett próbálkozásait nagyon sok csaló, vagy akár jó szándékú, de szándéka ellenére sokat ártani tudó ember kihasználja. Nem szabad az érzékeny gerincet ilyenek kezébe adni. Legyünk különösen óvatosak.

-Ne higgy a szomszédodnak!

Ha ismerősöd azt mondja, hogy a laikus csontkovács helyre tette a sérvét, ne higgy neki! Ebben az esetben vagy nem sérve volt, vagy nem a sérve okozta a tüneteket. A porckorongsérv tüneteinek megfelelő fájdalmakat sok minden okozhat. Pusztán azért, mert valakinek egy magát csontkovácsnak nevező ember elmulasztotta a fájdalmait, nem jelenti azt, hogy neked -mint igazi porckorongsérves embernek- is megfelelő lesz az a terapeuta. Sose higgy legendáknak, mindig a végzettséget vedd figyelembe! Manuálterapeutákat magyarországon KIZÁRÓLAG a Semmelweis Orvosi Egyetem képez egy kétéves posztgraduális képzésen. Aki nem ott tanult, esetleg nem külföldön végzett ehhez hasonlót, bizonyára nem a legbiztonságosabb kezelést nyújtja, így érdemes elkerülni!

Mi legyen a folytatás a "csontkovács" után?

Ha megvan a blokk, és egy profi manuálterapeuta kioldotta azt, akkor rá kell menni a blokkolódás okának a megszüntetésére. Ennek eszköze sok minden lehet: gyógytorna, McKenzie torna, a Gerincszervíz korrekciós mozgásanyaga, vagy akár inverziós állvány valamilyen sporttevékenység mellett.

Tudni kell, hogy egy manuális kezelés sosem lehet teljes értékű megoldása egy sérv alapú gerincproblémának, de ha jól sikerül a kezelés, igen jó segítség lehet.

forrás: porckorong.hu

kép: www.utisugo.hu