Mit jelent az arctorna?
Mit jelent az arctorna? A száj környéke öregszik legelőször. Hogyan ellensúlyozhatja ezt az arctorna? A zsugorodó izmok …
Rég elfeledett járványok bukkantak fel Európában!

Rég elfeledett járványok bukkantak fel Európában!

Miközben a fejlődő országokban gyerekek milliói a legalapvetőbb védőoltásokat is nélkülözni kénytelenek, a fejlett világban újra és újra felerősödnek az oltásellenes hangok. Európa több országában is kanyaró- és rubeolajárványok zajlanak.

A világon évente 2–3 millió gyermek élete lenne megmenthető védőoltásokkal, öt gyerekből még mindig csak egy részesül megfelelő immunizációban. Európában az évi 10,7 millió újszülöttből 650 ezer kicsi nem kapja meg egyéves koráig a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcina mindhárom dózisát – derül ki a WHO adataiból. A létező védőoltások ellenére Európa több országában is kanyaró- és rubeolajárványok zajlanak. Csak az elmúlt három évben több mint 90 ezer kanyarómegbetegedés fordult elő az öreg kontinensen, tavaly több mint 31 és fél ezer kanyarós, csaknem 40 ezer rubeolamegbetegedést jelentettek.

Nálunk a következetesen végrehajtott Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően 2002 óta senki sem betegedett, és 1991 óta egyetlen gyerek sem halt meg kanyaróban. 2013-ban összesen egy külföldről importált, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített kanyarómegbetegedést diagnosztizáltak, míg rubeolát egyet sem.

TIZENEGY OLTÁS KÖTELEZŐ JELENLEG HAZÁNKBAN

Magyarországon tizenegy fertőző betegség ellen van életkorhoz kötött kötelező védőoltás, ezek a tbc, a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanusz), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B. Legutóbb, ez év közepétől a pneumococcus elleni oltás lett a kötelező oltási rend része, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Eddig az ajánlott kategóriába tartozott és a szakmai tapasztatok szerint ezt az oltást is fel kellett venni a kötelező oltások közé.

Hazánkban, a nemzetközi mércével mérve is magas, 98 százalékos átoltottságnak köszönhetően teljesen eltűntek az olyan komoly betegségek, mint a járványos gyermekbénulás vagy a himlő, és jelentősen visszaszorult például a mumpszban megbetegedettek száma.

„Olyan régen elmúltak a járványok, hogy az emberek elfelejtettek ettől tartani” – fogalmazott Falus Ferenc immunológus- genetikus, akadémikus. A legjobbnak látszó biológiai megelőzés az orvostudomány mai álláspontja szerint a védőoltás, ennek ellenére egyre terjednek az

oltásellenes tévhitek és összeesküvés-elméletek. A főként a közösségi portálokon terjesztett nézetek szerint az oltás méreg, amelyből csak a gyógyszercégek profitálnak, vagy amellyel a Föld lakói számának tudatos csökkentése a cél.

Az oltásellenes civil szervezetek ezért az önrendelkezési jogra hivatkozva azt követelik, hogy egyetlen védőoltás se legyek kötelező, mindenki  szabadon dönthessen arról, beadatja- e azt gyermekének, illetve saját magának. Sokan arra hivatkoznak, hogy a világ több államában, Magyarországgal ellentétben, nem életkorhoz kötötten, hanem csak járványok esetén kötelezőek a védőoltások.

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek: egy járványt sokkal könnyebb megelőzni, mint megfékezni. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet célkitűzése is egy olyan világ megteremtése, amelyben valamennyi veszélyeztetett ember védett a védőoltásokkal megelőzhető betegségek ellen. Az oltások veszélyeivel kapcsolatban Falus András azt mondja: a vakcina az immunrendszert „felkészíti” a valódi kórokozóra, és bár rendkívül ritkán, de előfordulhatnak mellékhatásai, ahogyan minden gyógyszernek vagy beavatkozásnak. A kötelező oltások alól azonban csak súlyos egészségi indokkal adható felmentés.

forrás: www.kiskegyed.hu