Aszalt gyümölcsök: gyógyító finomságok
Aszalt gyümölcsök: gyógyító finomságok   Az aszalt gyümölcsöknek legtöbben kevés figyelmet …
A várandós nőknek aktívabb a jobb agyféltekéjük

A várandós nőknek aktívabb a jobb agyféltekéjük

Egy friss kutatás szerint a várandós nők agyának érzelmi képességekért felelős területei megnövekedett aktivitást mutatnak, ami a születendő gyermek iránti érzelmi kötődés kialakulását jelzi. Az eredmények azt sugallják, hogy a terhesség során az édesanya agya készül az újszülöttel való találkozásra, és a folyamatok az azonnali kötődés létrejöttét segítik elő.

A Londoni Egyetem szakemberei a Brit Pszichológiai Társaság most zajló éves ülésén ismertették legújabb kutatásuk eredményét, amely közelebb vihet a várandós édesanyákra jellemző túlzott érzékenység megértéséhez. A várandós kismamák és frissen szült anyukák bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a gyermekvárás hónapjai alatt a nők gyakrabban használják az agy jobb féltekéjét, amely több érzelmi reakcióval áll kapcsolatban, mint a bal.

A jobb agyfélteke fokozott működése adhat magyarázatot arra, hogy a várandós kismamák miért túlérzékenyek, és miért sírják el magukat a szokásosnál sokkal könnyebben. Az eredmények azt sugallják, hogy a terhesség során megváltozik az agy érzelmek feldolgozásáért és az arckifejezések értelmezéséért felelős működése azért, hogy a kismama neurológiai szempontból felkészülten várhassa a gyermekével való találkozást, és mihamarabb kialakuljon az anya-gyermek közötti kötődés – mondta el a kutatás vezetője.

A vizsgálatba 39 várandós kismamát és friss édesanyát vontak be, akiknek különféle (pozitív és negatív) érzelmi állapotban lévő felnőttek és kisbabák arcképét mutatták. A neuropszichológiai elemzésből kiderült, hogy a várandós nők a nemrég szült édesanyákhoz képest sokkal gyakrabban használták az érzelmi képességekért jobban felelős jobb agyféltekét, különösen amikor pozitív érzelmek feldolgozásáról volt szó.

Köztudott, hogy a kismamák fokozottan érzékenyek, főként amikor kisbabák arckifejezéséről van szó. A mostani kutatás arra világít rá, hogy a várandósság alatt tapasztalható különös érzékenység hátterében az agy „tudatos” felkészülése állhat, amely a születendő gyermek iránti érzelmi kötődés kialakulását segíti elő.

forrás: www.origo.hu

kép:mediq.blog.hu