Nem hinnéd, de ez a megoldás. Ezt edd, ha folyton puffadsz, és pokol az életed!
Nem hinnéd, de ez a megoldás. Ezt edd, ha folyton puffadsz, és pokol az életed! A PREbiotikum segíti a hasznos baktériumok …
Szomjazik? Akár mentális problémát is okozhat

Szomjazik? Akár mentális problémát is okozhat

Az ajánlott folyadékbevitel időskorban sem változik, de a szomjúságérzet csökkenésével, a fizikai képességek romlásával jelentősen megnő a kiszáradás veszélye.

Időskorban több jellemző élettani változás következik be. Ilyen például, hogy az izmok ereje és tömege mintegy 30 százalékkal csökken, az idegrostok ingerületvezetése lassul, csökken az ízérzékelés, a látás és a hallás romlik (akár 70-80 százalékkal), számos fog elvesztésével kell számolnunk (az ételeket pépesíteni kell), romlik a szaglás is (az ételek aromáját kevésbé érzik az idős emberek), és csökken a szomjúság érzékelése is (folyadékpótlás szempontjából rendkívül fontos).

A szomjúságérzet kialakulásának elsődleges, irányító tényezői a vérszérum nagy ozmolalitása (az agy központi ozmoreceptorai által) és a csökkenő vérnyomás (az érrendszeri, alacsony nyomású baroreceptorokon keresztül).

Embereken és állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szomjúság hiánya időseknél a csökkent ízérzőképesség miatt alakul ki. Új bizonyítékok szerint azonban az agy ízérzékelő központja által küldött jelek megváltozása eredményezi a szomjúságérzet csökkenését az idősödés során.

Az évek számának növekedésével a vese véráramlása romlik, és ennek következményeként a vese kiválasztó-képessége csökken. Bár az esetek többségében a vesefunkciót legjobban jelző glomerulus filtrációs ráta (GFR) évente 0,5–1,2 ml/perc/1,73 m2-rel csökken, a vese funkcionális tartaléka azonban állandó marad. Ennek háttere, hogy a GFR csökkenésétől függetlenül az egészséges időseknél morfológiai (alaki) változások lépnek fel a vesében, amelynek következményeként többek között a vese ereinek a véráramlással szembeni ellenállása is növekszik.

A megfelelő hidratáltság tehát nélkülözhetetlen a szervezetünk, szerveink egészséges működéséhez. Amennyiben nem kielégítő a folyadékbevitel, akkor enyhébb esetben csak általános panaszok jelentkeznek, ha nagyfokú a dehidratáltság, akkor súlyos egészségi problémák alakulhatnak ki.

Már a testtömeg egy százalékánál kisebb folyadékhiány esetén is tapasztalhatóak panaszok: fejfájás, a koncentráló képesség csökkenése, fáradtság, szédülés. Ennél nagyobb, esetleg tartós dehidratáltság esetén légzési nehézségek léphetnek fel, csökkenhet a szellemi kapacitás, mentális problémák adódhatnak, jelentkezhet székrekedés, fogproblémák, szájüregi betegségek vagy vesekő.

 forrás: http://mno.hu/