Terry láttán 100 ezrek szoktak le a cigiről
Terry láttán 100 ezrek szoktak le a cigiről A dohányzásról meglehetősen nehéz leszokni, ezért időről időre …
Fitnesz=rátermettség?

Fitnesz=rátermettség?

Az angol fitness szóhoz, amit magyarul leginkább a rátermettség kifejezéssel írhatunk le, egy mára nagyon népszerű sportot kapcsolunk, amihez  az edzettségen kívül egy egészséges életmód is társul. Számos verziója létezik, a teljes alakformálástól az egy-egy testrész izmosításáig bármit kipróbálhatunk.

Számtalan definíciónk van a fitneszre, egy pont mégis közös: mindegyik kiemeli, hogy ez a sportág egyszerre vonatkozik a fizikai és a lelki “edzettségre” is. Nemcsak a testi fittség kapcsolódik tehát hozzá, hanem az egészséges életmód és így a táplálkozás is. Magyarországon a fitnesz különféle zenés videók és edzők híressé válásával jött divatba az 1990-es években és már 30 éve rendeznek folyamatosan versenyeket a legjobbaknak, ahol különböző beállások zsűrizésével választják ki a legtökéletesebb izomzatúakat.

A fittség számos módszerrel érhető el. Bizonyos fajtáihoz semmilyen eszköz nem szükséges, míg vannak olyanok, amelyek különböző tárgyak vagy gépek használatát igénylik. A cél azonban mindig közös: az álló­ké­pes­ség karbantartása, a szív, a tüdő és a vérkeringés tartós teljesí­tő­ké­pes­sé­gé­nek fejlesztése. Mint a legtöbb mozgásforma, a fitnesz is segít megelőzni különféle szívbetegségeket, a szélütés, magas vérnyomást, illetve a csontritkulást. Ezenkívül erősíti még a társas kapcsolatainkat is, ugyanis az edzéseken sok hasonló felfogású emberrel ismerkedhetünk meg.

Mielőtt belekezdenénk a fitneszedzésbe, érdemes átgondolnunk, hogy pontosan mit is szeretnénk? Fogyni, erősíteni, rugalmasságot növelni vagy éppen egyensúlyérzéket javítani? Ma már az edzőtermek programjai között számtalan dologra nyílik lehetőségünk: akár egész alakra vagy egyes testrészekre fókuszáló átformálásra is jelentkezhetünk. Mielőtt hozzálátnánk, érdemes kikérni egy személyi edző véleményét is, hogy valóban a legmegfelelőbb programot találjuk meg magunknak.

 A spinning, a szobakerékpározás turbósított változata egyszerre sűríti magába a biciklizés és az aerobic mozgáselemeit. Ráadásul a spinracing verziójában teljes mértékben összehangolják a zenével, így annak ritmusa szervesen meghatározza az edzést. A spinning segít a zsírégetésben, javítja az állóképességet, a gyorsabb-lassabb dalokra váltás pedig erősíti a szívet. Érdemes először edzővel elkezdeni, mivel egy-két rossz mozdulat (alul fogott kormány, állva tekerés) sérülésveszélyes lehet.

forrás: www.egeszseg.hu