Természetjáróknak - Túraútvonalak, túrázási lehetőségek a Sárréten
Ha Ön kedveli a természetjárást, szeret gyalogtúrázni, kerékpáros túrán, esetleg …
Tények a veleszületett rendellenességekről

Tények a veleszületett rendellenességekről

Nagyjából minden 33 gyermekből 2 valamilyen veleszületett hiányossággal jön a világra. A főbb veleszületett rendellenességek, – amelyek szerkezeti változást okoznak egy vagy több testrészben is – már a születés időpontjában jelen vannak. A veleszületett rendellenességgel világra jött csecsemőknek nagyobb esélyük van a betegségekre, a hosszútávú képességkiesésekre, mint az egészséges babáknak.

Megelőzés

Nem minden rendellenesség védhető ki, de az anyuka sokat megtehet a terhesség előtt és alatt is, hogy egészséges csecsemője szülessen:

- fogyasszon 400 mikrogramm folsavat minden nap, amelyet már a teherbeesés előtt legalább 3 hónappal kezdjen el szedni. (a természetes folsav bázisok – máj, vitaminnal dúsított gabonapehely, kelbimbó, földimogyoró, brokkoli, saláta, fekete szemű bab- csak részben biztosítják az optimális folsav szintet )

- ne igyon alkoholt, ne dohányozzon, és ne használjon drogokat

- kérjen tanácsot orvosától a gyógyszerezésről, legyen az vényre, vény nélkül kapható gyógyszer vagy étrend-kiegészítő esetleg gyógynövénykészítmény. Azelőtt is beszéljen orvosával mielőtt abba hagyna bármilyen gyógyszeres kezelést, ami szükséges az egészségi állapotának fenntartásához.

- tanulja meg, hogyan kerülheti el a különböző fertőzéseket a terhesség alatt.

- ha lehetséges, még a terhesség előtt bizonyosodjon meg arról, hogy egészségi állapota megfelelő, egyes állapotok (elhízás, cukorbetegség) növelhetik a veleszületett rendellenességek kockázatát.

Ha már kisbabát vár vagy tervez, keresse fel orvosát. A terhesgondozás segíthet néhány egészségi probléma feltárásában a terhesség korai szakaszában, amely így ellenőrizhető és kezelhető lehet még a szülés előtt.

Okok és kockázatok

A magzat fejlődésének egyik legfontosabb időszaka az első 3 hónap. Ilyenkor előfordul, hogy a kismama még nem is tud várandósságáról, ezért nagyon fontos, hogy azok a nők, akik gyermekvállalás előtt állnak gondoljanak arra, hogy életmódjuk, táplálkozásuk hatással lehet leendő gyermekük egészségére.

A veleszületett fejlődési rendellenességek már a születés ideje előtt kialakulnak, legtöbb a terhesség első három hónapjában, amikor a magzat szervei kifejlődnek. Ez magzati fejlődés egyik legfontosabb és legkockázatosabb szakasza, de néhány rendellenesség a terhesség későbbi időszakában is kialakulhat, például az úgynevezett tartási rendellenességek, mivel a terhesség utolsó hat hónapjában a szövetek és szervek folyamatosan növekednek és fejlődnek.

Az előforduló rendellenességek kialakulásának kockázata csökkenthető, ha figyelembe vesszük az egyes szervrendszerek fejlődése folyamán a kritikus periódusokat.

A veleszületett rendellenességek genetikai ártalom, környezeti- anyai hatás, vagy ezek együttes érvényesülése miatt alakulnak ki.

Azok a nők nagyobb eséllyel hoznak világra veleszületett rendellenességgel babákat,

- akik a várandósság során alkoholt fogyasztanak

- női szervezetben az alkohol egészségkárosító hatása gyorsabban jelentkezik

- alkoholfogyasztás legkritikusabb időszaka a magzati idegrendszer fejlődése: 12-18. hét

- várandósság alatti folyamatos/nagy mennyiségű alkohol fogyasztás következménye: lehet a magzati alkohol-szindróma kialakulása. Amely a központi idegrendszer fejlődési ártalma (szellemi fogyatékosság, testi fejlődés elmaradása, alacsony születési súly, szív és nagyér rendellenességek társulása jellemzi.

- akik a várandósság során dohányoznak vagy drogot fogyasztanak

a magzati idegrendszer fejlődése folyamatos, így a korai szakaszban az anya által használt szerek átjutnak a magzat idegrendszerébe is ez hiperaktivitást vagy tanulási nehézségeket eredményezhet gyermeknél. .

- akiknek bizonyos egészségügyi problémája van (nem ellenőrzött cukorbetegség, elhízás)

- akik olyan gyógyszeres kezelés alatt állnak, amelyről bebizonyosodott, hogy veleszületett rendellenességet okozhat

- akiknek családjában már volt veleszületett rendellenesség. A veleszületett rendellenesség kockázatáról és a családon belüli halmozódásról genetikus adhat felvilágosítást

- akik már elmúltak 35 évesek, mivel a rendellenességek gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával gyakrabban alakulnak ki.

Diagnózis

A veleszületett rendellenességek diagnosztizálhatók a születés előtt, a születés időpontjában vagy az azt követő időszakban. Sok rendellenességre az első év során derülhet fény. Némely rendellenességet, mint az ajakhasadék, a dongaláb könnyű felismerni, de mások, például a szív problémáinak megállapításához speciális vizsgálatokra van szükség.

Különleges veleszületett rendellenességek

Veleszületett rendellenesség a test majdnem minden területén kialakulhat. A különbség abban rejlik, hogy a test működésre, fizikai megjelenésére vagy mind a kettőre hat. A rendellenességek lehetnek enyhék és súlyosabbak is. A gyermek jóléte attól függ leginkább, hogy milyen szerve, szervrendszere vagy testrésze érintett és mennyire.

Ha a gyermek veleszületett rendellenessége jön világra mindenképpen kérdezze meg a kezelőorvosát a helyi ellátás lehetőségeiről és a kezelésről. A genetikusok, genetikai tanácsadók és más szakemberek elérhetőségeiről, emellett pedig az igénybe vehető egyéb segítségekről.

forrás. egeszseg.hu