Leszokás hízás nélkül
Segítünk: szokjon le hízás nélkül! Sokan aggódnak, hogy a dohányzás abbahagyásával …
Barna kenyér vagy fehér kenyér?

Barna kenyér vagy fehér kenyér?

Egy szendvicset összedobni a legkönnyebb, amikor éhesek leszünk napközben. Viszont az nem mindegy, hogy barna vagy fehér kenyér az, ami közé betesszük a felvágottat. De vajon tényleg egészségesebb a barna kenyér vagy csak azt hisszük?

 Tévedés, hogy a barna vagy a félbarna kenyér csak attól más, mint a fehér, mert másféle gabona lisztjét használják hozzá. Az a legkiemelkedőbb szempont, hogy a rozs, búza vagy más kenyérgabonák magvait a liszt tartalmazza-e teljes egészében. Maguk a magok képezik ugyanis a tápegészt, azaz minden egyes pici szemben ott van az összes számunkra fontos tápanyag, mint a vitaminok, fehérjék, enzimek, olajok, ásványi anyagok, stb. Ez említett anyagok azonban a mag más-más részeiben találhatók. A mai módszerekkel például úgy szabadulnak meg a korpától, hogy csupán a magnak a belső részéből őrölnek lisztet. Így csak a szénhidrátban gazdag, s ezért nagyon hizlaló belső részt hasznosítják. Sajnos ez pontosan így van a barna kenyereknél is.

A barna kenyérnek attól kellene barnának lennie, hogy az a liszt, amely a kenyér legfontosabb alkotóeleme, teljes kiőrlésű, tehát az egész magot megőrlik korpástól, nem csak a belsejét. Az így készült kenyér pedig valóban klasszisokkal egészségesebb, mint a fehér. Ezért vásárláskor mindig kérdezzük meg, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült-e a kenyér!

forrás: hotdog.hu