Mit tegyünk, ha jön a pánik?
Mit tegyünk, ha jön a pánik? Pszichológusok szerint a pánikroham átélése nagyon gyakori jelenség, de a …
Kinek lehet kontaktlencséje?

Kinek lehet kontaktlencséje?

A szemüvegesek fejében gyakran megfordul, hogy a kényelmes kontaktlencsét válassza a szemüveg helyett. De mikortól és kinek lehet kontaktlencséje? Kihez fordulj, ha le szeretnéd cserélni a szemüveged? Segítünk!

A kontaktlencsének már több, mint 50 éves múltja van. A „láthatatlan szemüveget” a világon már több millió ember viseli, s boldogan élnek azzal a szabadsággal, amit nyújt. Hazánkban kb. húsz éve lett elérhető mindenki számára, s mára már olyan széles palettája van a választéknak, hogy a szem szinte az összes fénytörési hibáját ki lehet javítani vele. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: a kontaktlencse nem egy divathóbort (vagyis nem kellene annak lennie), hanem elsősorban egy gyógyászati segédeszköz. Ezért mindenképpen szakemberhez kell fordulni, aki megvizsgálja a szemedet, megállapítja, hogy alkalmas vagy-e a viselésére, felírja, valamint kiadja a kontaktlencsét. Manapság sajnos már meg lehet kerülni ezt az utat, hiszen az optikus is megvizsgálhatja a szemedet, az interneten is rendelhetsz kontaktlencsét. Nem érdemes azonban játszani a szemed világával, mert egy rossz húzással rengeteget árthatsz, s egy komolyabb szemgyulladás után lehet, hogy soha többé nem tudod visszatenni a kontaktlencsét a szemedbe, s akkor még jól jártál, hogy nagyobb baj nem történt.

Azonban nem csak a szemészen múlik minden. A kontaktlencsét viselőnek is oda kell figyelnie, hogy betartsa a szabályokat, pontosan az előírások szerint tisztítsa, tárolja és viselje nap mint nap a lencsét. De pont emiatt is érdemes szakemberhez fordulnod, hiszen neki felelőssége, hogy betartassa veled az előírásokat, amelyek a lencse ápolásával és a csere ütemével kapcsolatosak. Évente egy, de az sem baj ha két alkalommal részletesen ellenőrzi a szemedet, de amint a legkisebb panasz vagy díszkomfort érzés felvetül, azonnal jelentkezz vizsgálatra, hiszen a szemorvosod azért is van, hogy ha baj van, soron kívül ellásson. Ha ezen állandó felügyelet mellett viselsz kontaktlencsét, nem kell tartanod attól, hogy káros következményei lesznek a kontaktlencse-viselésnek.

Ha kontaktlencsét szeretnél viselni, fordulj tehát szemész szakorvoshoz.Magyarországon a legtöbb szemész szakember rendelkezik kontaktológus vizsgával is, tehát mindenképpen jó kezek közé kerülsz. 14 éves kor alatt nem ajánlott a kontaktlencse viselése, de bizonyos esetekben előfordul, hogy kivételt tesznek. Ilyen például, ha túl nagy a különbség a két szemed dioptriája között, s ezt csak kontaktlencsével lehet megfelelően korrigálni. Tehát mindenképpen érdemes kikérni a szemész tanácsát, hiszen nem a biológiai életkorod, hanem a szemed állapota fogja meghatározni, hogy viselhetsz-e kontaktlencsét.

forrás: hotdog.hu