Elsősegély a kiszáradt növényeknek
Elsősegély a kiszáradt növényeknek A szövetek kiszáradásának első jele, hogy a levelek kókadoznak, majd …
Fültisztítás helyesen: tényleg óvatosnak kell lenned a pálcikával?

Fültisztítás helyesen: tényleg óvatosnak kell lenned a pálcikával?

Dr. Szilágyi Katalin fül-orr-gégész elárulja, érdemes-e fültisztító pálcikát használnod.

Az elmúlt években divatba jöttek a fültisztító spray-k, amivel párhuzamosan felmerült a kérdés, vajon mennyire egészséges a fültisztító pálcika használata.

Az ellenzők szerint a fültisztító pálcikával csak visszajuttatod a dobhártyához a fülzsírt. Megkérdeztük a témában dr. Szilágyi Katalint, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosát.

A fülzsír szerepe

A fülzsír szerepe, hogy megvédje a hallójárat rendkívül érzékeny területét. Savas kémhatásából adódóan baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonsággal bír, sőt, a fülzsírnak rovarriasztó hatása is van. Ezen kívül védelmet nyújt a kiszáradással szemben, valamint a kívülről bekerülő nedvesség áztató hatása ellen is. Jelenléte tehát hasznos, mindössze esztétikai szempontból kifogásolható.

Használj fültisztító pálcikát?

Mindenkinek és mindenkor tilos a fültisztító pálcika használata - szögezi le rögtön az elején dr. Szilágyi Katalin. Csak bajt csinál. A fülnek öntisztító mechanizmusa van: ahogy - a test bármely más pontjához hasonlóan - cserélődik a hallójárati bőr, kihozza a hámmal együtt a fülzsírt is. Ez az öntisztulási folyamat azonban csak abban az esetben működik, ha a pálcikával nem tömködöd vissza a fülzsírt.

Az igen fájdalmas és gyakran visszatérő hallójárat-gyulladások hátterében is sok esetben a fültisztító pálcika gyakori és helytelen használata áll. A pálcika abban az esetben is okozhat bajt, ha nincs sok fülzsírképződés: ilyenkor a hallójárat viszketéséhez, fájdalmához vezet.

A fültisztító spray jobb?

Hasonlóan nem jó a tisztító spray használata sem - avat be dr. Szilágyi Katalin. Egyrészt, ha sok a fülzsír, akkor nem hozza ki, csak még jobban bedugul tőle a fül, másrészt, ha nincs fülzsír, használata felesleges. Az utóbbi esetben szárító hatása is lehet, csakúgy, mint a hallójárat kimosásának - például zuhanyrózsával.

Mindössze egyetlen esetben ajánlható a spray használata: ha valakinél - és ez igen ritka - nagyon sok fülzsír termelődik, és a hallójárat anatómiai variációja miatt nem tisztul magától. De ilyenkor is csak orvosi fülmosást követően, biztosan tiszta hallójárat mellett ajánlhatja a szakorvos a spray heti két-három alkalommal való használatát.

A helyes fültisztítási technika

Amennyiben fültisztító pálcikát használsz, azzal csak a fülkagylót tisztítsd meg. Dr. Szilágyi Katalin szerint azonban a legjobb, ha a fület csak az ujjaddal, esetleg egy vékony arctörlő kendővel - nem összesodorva - tisztítod.

forrás: www.femina.hu