Vízitorna: nem csak időseknek!
Vízitorna: nem csak időseknek! A víz jótékony hatása a mindennapi mozgáshoz is felhasználható. A benne …
Hozzád melyik sport illik?

Hozzád melyik sport illik?

A legtöbben azért hagyják abba a mozgást (vagy el sem kezdik), mert nincs meg a kellő motivációjuk. Nem találták meg ugyanis azt a mozgásformát, ami tökéletesen illik a személyiségükhöz. Segítünk rájönni, hogy hozzád melyik sport illik!

Ha szeretsz kint tartózkodni a szabadban, nem érdemes edzőtermi sportot választanod. Viszont ha nem kívánsz hosszú kilométereket egyedül megtenni, akkor inkább menj a négy fal közé csoportos órákra! Az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak, s máris könnyebben találod meg a számodra legjobb mozgásformát.

Bírod a bezártságot?

Ez egy alapvető kérdés ahhoz, hogy kiválaszd: szabadban vagy edzőteremben kívánsz sportolni. Sokan irtóznak a jellegzetes edzőtermi hangulattól, szagtól, bezártság érzetük támad, főleg ha még ablak sincs a helyiségben. De a napsütés, a szellő nagyon jól esik még hűvösben is vagy csepergő esőben. A körülményeket is nézd: az edzőteremben át tudsz öltözni, tudsz mosakodni, s nem zavarhat be az edzéstervnek az időjárás.

Mi a célod?

Kulcsfontosságú, hogy eldöntsd, miért is akarsz mozogni. Mit akarsz elérni?Fogyni szeretnél? Akkor válassz a zsírégető hatású, közepes intenzitású sportok közül, mint a kocogás, az aerobic, a biciklizés, a tájfutás, a görkorcsolyázás vagy a sztepaerobic. Ha az izmaidat fejlesztenéd, a súlyos edzéseket kell választanod a konditeremben, de járhatsz kick-bokszra vagy erősítő aerobic órákra. Ha az alakodat akarod formálni, akkor is széles a választék: jóga, tánc, úszás, alakformáló aerobic. Ha a kondíciódon javítanál, akkor a futás a legjobb, a hegyi kerékpározás, a tenisz, a kosárlabda, a squash, az intenzív tánc vagy a kondicionáló aerobic. Ha a stresszt vezetnéd le, akkor hatékony a jóga, a tai-chi vagy a tánc.

Kedveled a csapatjátékot?

Szeretsz küzdeni a csapat sikeréért másokkal együtt? Vagy inkább az egyéni céljaid érdekelnek? Nem bonyolult a kérdés, sokan mégis megfeledkeznek erről. Ha motivál téged a közös cél, neked való a foci, a röplabda, a kosárlabda, a jégkorong vagy a kézilabda. Ha az egymás elleni küzdelmeket szereted, akkor a tenisz, a fallabda, a pingpong, a tollaslabda a te pályád, de még a páros tánc is szóba jöhet. Inkább a magányos farkas típus vagy, aki nehezen alkalmazkodik másokhoz? Akkor inkább egyedül indulj úszni, futni, biciklizni vagy görkorcsolyázni. Ha mégis úgy érzed, hogy plusz erőt ad, ha mások is jelen vannak, irányított csoportos foglalkozásokon vegyél részt, mint az aerobic vagy a jóga.

Bírod a monotóniát?

Képzeld el az alábbi helyzetet. Elindulsz futni. Egyedül mész vagy hívsz egy társat is? Elrendezed magadban az élet nagy dolgait futás közben? Vagy éppen az ellenkezője: kiürül az agyad és nem gondolsz semmire? Esetleg azt számolod magadban, hogy mikor lesz már vége? Még zenét is hallgatsz, mert uncsi lenne nélküle? Ha ezeket átgondolod, máris rá fogsz jönni, hogy a sokszor monoton úszás, biciklizés és futás megfelelő-e számodra, vagy inkább csapatjátékra, esetleg zenés edzésre van szükséged.

Mi ad motivációt?

Mi az, ami lelkesít? A zene ritmusa? Akkor zenés aerobikórán van a helyed, de futás közben is hallgathatsz zenét, kiválóak a táncórák, de tollasozhatsz is akár olyan helyen, ahol dübörög a jó zene. Szükség van rá, hogy valaki noszogasson? Akkor fogadj fel egy személyi edzőt, vagy menj egy szigorúbb aerobikoktatóhoz, esetleg a barátnőddel, barátoddal járj el edzeni. A tanfolyamjellegű mozgásformák is jók, amelyek esetében együtt kell haladnod a csoporttal. Ha a számok motiválnak, olyan sportot válassz, ahol mérheted az adatokat: futás a futógépen (még az elégetett kalóriákat is számolja), szerelj sebességmérőt a kerékpárodra, vezess naplót az edzéseidről és teljesítményeidről, mindig írd le, hogy mennyi távot tettél meg, milyen ismétlésszámmal dolgoztál, esetleg mennyi időt vett igénybe egy-egy része az edzésnek, így könnyen nyomon tudod követni, hogy mennyire fejlődsz.

Te mit sportolsz és hogy érzed hogy megy?

forrás:www. hotdog.hu