Hogyan szedjük és tároljuk a gyógyszereket nyáron?
Hogyan szedjük és tároljuk a gyógyszereket nyáron? Sokan el sem olvassuk a gyógyszerekhez mellékelt apró …
A hónap gyógynövénye az erdei málna

A hónap gyógynövénye az erdei málna

Erdei szeder- Rubus fruticosus

Eredet, botanikai leírás

A rózsafélék családjába tartozó évelő, tüskés félcserje, mely erdőszéleken, megműveletlen területeken, árokparton vadon nő. Európában és Ázsiában őshonos, de a világon mindenhol megtalálható a mérsékelt égöv alatt. Sövényként is ültetik, mert tüskéi hatékonyan tartják távol a betolakodókat.

Rózsaszínes- fehéres virágait május-júniusban hozza, kékesfekete termését a virágzás után.  Virága is, levele is szagtalan.

A vadszeder botanikailag gyűjtőfaj, a hazánkban előforduló vadszeder fajok gyűjtőneve. Nemesített fajtáit ültetvényeken közismert gyümölcséért termesztik. Hajtásai ívesen lehajlók, földön terülők. Levelei összetettek, 3-5 levélkéből állnak, fűrészes szélűek. A hamvas szeder (Rubus caesius L.) termései – nevéből eredően – hamvas felületűek.

Hatóanyagai

Cserzőanyagok, tannin, flavonoidok, galluszsav, illóolaj, C-vitamin, szerves savak.

Története

Plinius ókori polihisztor, a Naturalis Historia szerzője már említi a szederlevél alkalmazását bélgyulladásra és szájüregi gyulladásokra.  Dioszkoridész torokgyulladás esetén gargarizálásra ajánlotta. Szent Hildegard, a híres középkori gyógyító a XII. században aranyeres fájdalomra és vérzés csillapítására ajánlotta.

Legendák is fűződnek a szederbokorhoz. Erős vitalitása miatt a néphit szerint védő hatása van és növeli a férfierőt. Ha egy ága beleakad egy nő szoknyájába, azt jelenti, hogy egy özvegyember rá gondol. A szedersövény védi a házat a villámlástól.

Gyűjtése

A szederfajok leveleit (Rubi fruticosi folium) júniustól szeptemberig gyűjtjük. 5 kg friss levélből lesz 1 kg száraz drog. A levelekből forrázatot készítünk.

Gyógyhatásai

Forrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos. Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Tonizáló és méregtelenítő hatása egyaránt van. Utóbbi teszi alkalmassá köszvény gyógyítására. Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti betegségeket, fehérfolyást kezelhetünk vele. Tannin tartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is használják.

Felhasználása

Kezdődő cukorbetegségre napi 1-2 csészével közvetlenül főétkezés(-ek) után, köszvényre napi 1 csészével kell inni bármikor a nap folyamán. Hasmenésre napi 3 csészével étkezések között. (ilyenkor néhány perc főzéssel készítjük a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak). Vizelethajtásra reggel egy csészével. Immunrendszer erősítésre, vérszegénységre, méregtelenítésre napi egy csészével bármikor a nap folyamán. Gyulladásokra naponta 3 csészével étkezés előtt. Köszvényre napi egy csészével málnalevéllel 1-1 arányban összekeverve.

Fogínyvérzés esetén rágjunk össze néhány nyers szederlevelet.

Igen jóízű tea készíthető belőle. Plantatea néven a 60-as évekig volt forgalomban egy, a fekete teát helyettesítő készítmény, mely szederlevélből készült.

Külsőleg:

Bőrirritáció esetén lemosóként lehet használni bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt. Elmulasztja a pigmentfoltokat. Nyálkahártya gyulladásra, mandulagyulladásra öblögetőként használjuk. Gargarizálni torokfájás, afta, torokfekély, szájgyulladás esetén kell vele. Levelének főzete sebek tisztítására és gyógyítására is alkalmas. Friss leveleit az ujjak között szétmorzsolva megállítja a vérzést, amit a tüskéi okoztak.

Kutatások

Az erdei szederlevél teát folyamatosan lehet fogyasztani, nem kell szünetet beiktatni.

forrás: gyorgytea.hu